Bij gebrek aan een Grand Prix in Polen, ziet Robert Kubica het nummer in Hongarije als zijn thuiswedstrijd. De Williams-coureur heeft daarbij ook nog een bijzondere band met de Hungaroring. “Hopelijk wordt het dus een goed weekend.”

“De Hongaarse Grand Prix was in 2006 mijn debuutrace”, blikt Kubica terug op zijn vuurdoop voor BMW Sauber, waarbij hij als vervanger van de geblesseerde Jacques Villeneuve als zevende finishte, maar gediskwalificeerd werd nadat zijn auto te licht bleek. Het was voor Kubica echter niet zijn eerste kennismaking met de Hungaroring: hij racete er in de opstapklassen al, én het was waar hij als kind voor het eerst een Formule 1-race zag. “In 1997, toen ik twaalf was.”

Nadat hij er negen jaar later bij zijn debuut in de koningsklasse gediskwalificeerd werd, racete Kubica er nog vijf keer in de Formule 1, met een vijfde plaats in 2007 als beste resultaat. Wellicht belangrijker is dat Kubica, na zijn vreselijke rallyongeval in 2011, in 2017 op de Hungaroring een serieuze stap richting zijn uiteindelijk comeback zette met een test voor Renault – zijn eerste met een toen actuele wagen. ” Er is dus veel dat mij aan Hongarije verbindt, en hopelijk kunnen we er een goed weekend hebben.”
(tekst loopt door onder de foto)

Kubica testte in 2017 voor Renault in Hongarije. Dat leidde niet tot een contract, maar gaf hem wel een kans bij Williams, waarvoor hij inmiddels racet.

Lees ook: Kubica: ‘Problemen met Williams overschaduwen mijn wereldprestatie’

Kubica hoopt dat niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn fans. “Want Hongarije is voor mij nog het dichtst in de buurt van een thuisrace, dus ik verwacht heel veel Poolse fans.” Hoewel Kubica inmiddels een punt op zak heeft, dat hij dankt aan de straf voor de Alfa Romeo’s in Hockenheim, heeft hij zijn fans dit jaar verder nog niet veel te vieren gegeven. Williams worstelt immers, en hij rijdt achteraan rond. “Daarom wil ik mijn fans graag bedanken voor al hun steun in deze moeilijke tijd.”

Lees ook: Dubbele straf voor Alfa Romeo; Hamilton en Kubica ervan punten

Russell
Hoewel de race in Boedapest voor Kubica een thuiswedstrijd is, rekent teamgenoot George Russell hem ook tot zijn favorieten. “Het circuit heeft namelijk een goede flow en de fans zorgen altijd voor een geweldige sfeer. Het is verder de laatste wedstrijd voor de zomerstop en we gaan onze best doen om ervoor te zorgen dat we de vakantie ingaan met een tevreden gevoel over ons totaalpakket.”