Robert Kubica vergeet door de problemen waarmee het team van Williams te kampen heeft regelmatig hoe bijzonder het is dat hij weer in de Formule 1 zit. Hij weet dat het team op korte termijn niet veel kan veranderen aan de situatie, en noemt dat ‘frustrerend’.

”Ik heb zeker geen spijt van mijn beslissing”, aldus de 33-jarige Pool tegenover Motorsport.com. ”Om te zeggen dat ik gefrustreerd ben is een verkeerde woordkeuze, het is nog steeds beter om hier te zijn dan om vanaf de bank de Formule 1 te kijken.”

Kubica maakte dit jaar zijn rentree in de koningsklasse van de autosport, nadat hij aan het begin van 2011 ernstig gewond raakte bij een rallycrash. Daarbij raakt zijn rechterarm permanent beschadigd. Vorig seizoen was hij nog testcoureur voor Williams, nu heeft hij een vast racestoeltje.

Lees ook: ‘Williams spreekt met Renault over motordeal, Mercedes optie voor McLaren’

Bijzondere prestatie overschaduwd
Toch verloopt het seizoen niet goed voor de Pool. Hij heeft nog nul punten achter zijn naam staan, en wordt elke race op meerdere ronden achterstand gezet. ”Natuurlijk zou ik vrolijker zijn als ik wat meer naar voren reed en minder problemen zou hebben. Maar helaas heeft de situatie van de afgelopen tijd een schaduw geworpen over wat ik heb bereikt en hoe bijzonder het was voor mij om terug te keren.”

”Alles gebeurt zo snel in de Formule 1. Je leeft dag voor dag, dus je vergeet al snel dat dit iets is waarvoor ik al jaren heb zitten werken”, aldus Kubica.

Foto: Motorsport Images

Frustrerend
Kubica zag Williams vorig jaar ook al slecht presteren. Daardoor bleef hij altijd realistisch over zijn kansen met het team dit seizoen. De voormalig Grand Prix-winnaar vindt dan ook niet dat hij de situatie onderschat heeft, maar hij had wel op meer gehoopt. ”De afgelopen jaren waren niet eenvoudig voor mij, maar het niveau in de Formule 1 ligt hoog en het is zeer competitief en zwaar. Het kan niet veel lastiger worden, want ik heb groot respect voor deze sport en ik weet dat het lastig is om in deze klasse te racen.”

Het lastigste vindt hij dan ook om te realiseren dat Williams op de korte termijn niet veel kan veranderen. ”Vroeger had je hoogte- en dieptepunten, maar je wist dat je weer competitief zou worden. Nu liggen we zover achter, dat zelfs als een ander team problemen heeft we niet eens in de buurt kunnen komen. Dat is frustrerend.”

Lees ook: Kubica: ‘Lastig te bevatten waarom Russell van me wegrijdt’