De Alfa Romeo’s hebben na de Grote Prijs van Duitsland een tijdstraf gekregen. Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi leveren zo hun zevende en achtste plek in. Door het doorschuiven krijgt Lewis Hamilton nog twee punten voor de moeite, terwijl Robert Kubica nu tiende is en Williams’ eerste punt van het jaar ‘scoort’.

Räikkönen en Giovinazzi hebben dertig tellen straf opgelegd gekregen, met de wedstrijdleiding die heeft vastgesteld dat de instellingen van de koppeling wat betreft het afgeven van het vermogen bij beide auto’s niet legitiem was. Dit zou namelijk te geleidelijk zijn gebeurd, wat een gevolg kan zijn van tuning van de control unit om tractiecontrole te simuleren, wat niet is toegestaan. De Alfa’s hadden hierdoor mogelijk voordeel bij de start.

Lees ook: Alle incidenten van de knotsgekke GP van Duitsland op een rijtje

Voordeel of geen voordeel: Räikkönen won twee plekken bij de start.

Hoewel Alfa Romeo heeft aangegeven dat het dit niet bewust heeft gedaan en dit een gevolg was van het niet doen van proefstarts voor de race door de regen – en de FIA deze uitleg heeft aanvaard – heeft de wedstrijdleiding dus alsnog straf uitgedeeld. Dit omdat beide Alfa’s nog altijd buiten de toegestane waarden zaten en zodoende met name op een natte baan een vermeend voordeel hadden, én slecht weer volgens de stewards geen excuus is.

Door de straf voor beide Alfa’s schuiven de nummers negen en tien Romain Grosjean en Kevin Magnussen op naar de plekken zeven en acht. Het team van Haas gaat zo dus met tien in plaats van drie punten naar huis. Mogelijk stemt dat de boze teambaas Günther Steiner wat milder, met de Italiaan die ondanks de oorspronkelijke puntenfinish woedend was nadat zijn coureurs wéér met elkaar botsten.

Lees ook: Steiner ziet Magnussen en Grosjean wéér contact maken: ‘Er moet iets veranderen’

Het eerste punt is binnen voor Williams!

Terwijl Alfa met lege handen blijft staan door de degradatie van Räikkönen en Giovinazzi naar plaats twaalf en dertien, krijgt kampioenschapsleider Hamilton alsnog twee punten voor de moeite na een rampzalige race. Bij Williams kan de vlag ondertussen uit: het team is eindelijk van de nul af, met Kubica die doorschuift naar de tiende plek. Zijn teamgenoot George Russell wint ook nog een plaatsje, maar blijft puntloos op plek elf.