Nota bene tijdens het eigen jubileumweekend in het thuisland, sloeg Mercedes een flater tijdens de Duitse Grand Prix. Niet alleen gingen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas de fout in, ook het team zelf treft blaam. Dat weet ook teambaas Toto Wolff: “Het kon niet veel slechter gaan.”

Lees ook: Verstappen wint doorweekt spektakel in Hockenheim, sensationeel podium Kvyat en Vettel

Toto Wolff. © Motorsport Images.

Na de start leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor de zilverpijlen, die van plek 1 en 3 startten. “We hadden een goede start van de race, met een goede pace”, licht Wolff toe tegenover Sky Sport. Algauw na de start ging het echter fout. “Daarna kwamen er incidenten, crashes en de verkeerde calls. Toen ging eigenlijk alles fout.”

Een grove fout van het team was de veel te lange pitstop van Hamilton, waardoor hij kostbare tijd verloor. ‘Bij Lewis ging het fout, omdat we niet voorbereid waren.” Dat de pitcrew niet voorbereid was, kwam doordat Hamilton op het allerlaatste moment naar binnen kwam na een stuurfout. Toch hield het daarbij niet op: “We maakten daarna ook de verkeerde calls.”

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Hamilton gaat de fout in, maar kan zijn weg vervolgen. © Motorsport Images.

‘Het was teleurstellend’
Ook Bottas ging de fout in en lag daardoor direct uit de race. Wolff weet echter dat een fout in zulke omstandigheden altijd menselijk is. “Het was een fout, vele andere gingen vandaag ook de fout in.” Bottas zelf wil er tegenover Ziggo Sport ook niet teveel woorden aan vuil maken: “Het was teleurstellend. Ik maakte een fout. Ik gooide goede punten weg, dat is het.”

Lees ook: Bijzonder weekend voor Mercedes: waarom een witte neus?

Al met al was geen goede dag voor het jubilerende Mercedes. “Overal gezien was het een slechte dag, het kon niet veel slechter gaan. Het is een dag om van te leren”, sluit Wolff af.