Robert Kubica verlaat het team van Williams na afloop van het huidige seizoen, dat heeft de Pool bekendgemaakt aan de vooravond van de Grand Prix van Singapore.

“Ik wil graag meedelen dat ik na dit jaar niet meer voor Williams zal rijden”, vertelt Kubica, vrij casual, tijdens de persconferentie op donderdag op het Marina Bay Street Circuit. “Ik heb deze beslissing genomen”, benadrukt hij. “Hierdoor liggen er nieuwe mogelijkheden voor me open en die ga ik nu evalueren.”

De vraag is dan natuurlijk gelijk of Kubica, 34, in de Formule 1 wil blijven. “Het heeft me veel tijd en moeite gekost om terug te komen”, verhaalt de Pool, die in 2011 zwaargewond raakte bij een rallyongeluk en zijn Formule 1-loopbaan zo voor acht seizoenen onderbroken zag worden, “dus natuurlijk wil ik graag blijven.”

“Het is ook altijd het doel voor dit jaar geweest om ervoor te zorgen dat ik ook in 2020 Formule 1 zou rijden. Mijn antwoord op de vraag of ik wil blijven, is dus ‘ja’. Maar”, zo vervolgt Kubica, “niet ten koste van alles. Ik denk namelijk dat ik moet doen wat me het plezier in het racen teruggeeft.”

Erg leuk is het huidige seizoen namelijk niet voor Kubica. Williams rijdt dit jaar stijf achteraan en hoewel Kubica Williams’ enige punt van het jaar heeft gescoord, is teamgenoot George Russell hem steevast de baas.

Lees ook: Kubica: ‘Problemen Williams overschaduwen mijn wereldprestatie’

In een kort statement van het team geeft Kubica nog aan de renstal uit Grove te bedanken voor alle support bij zijn comeback, zowel dit jaar als in 2018, toen hij er test- en reserverijder was.

Namens Williams bedankt Claire Williams op haar beurt de vertrekkende coureur ‘voor zijn harde werk’. “We respecteren zijn beslissing”, voegt ze daar aan toe. “Robert is een belangrijk onderdeel van dit team geweest. We danken hem voor zijn harde werk in twee uitdagende seizoenen en wensen hem al de beste voor de toekomst.”

Lees ook: Audi in gesprek met management Kubica over DTM-zitje