Robert Kubica heeft genoeg van alle vragen en verhalen over zijn fysieke beperkingen in de auto. “Ik ben er te eerlijk over geweest en daarom bleef iedereen er vragen over stellen.”

Dat maakte Kubica dinsdag na de tweede testdag duidelijk, nadat het in gesprek met de media al snel over zijn beperkingen ging. De Pool, 33, raakte in 2011 zwaargewond bij een rallycrash en liep blijvend letsel aan zijn rechterarm op. Ondanks dat werkt hij sinds medio 2017 serieus aan een comeback in de koningsklasse. Kubica verloor de strijd om een Williams-zitje begin 2018 van de Rus Sergej Sirotkin, maar is wel als test- en reserverijder voor het team uit Grove aan de slag gegaan.

Kubica in actie in de FW41.

In die hoedanigheid maakte Kubica dinsdag zijn eerste Formule 1-kilometers van 2018. Achter het stuur van de FW41 kwam hij tot 48 ronden en een zevende tijd. Gevraagd door Sky Sports of er veel aan de auto aangepast moest worden om hem tegemoet te komen, zegt Kubica dat dit niet zo is. “En we moeten ook maar eens ophouden het hierover te hebben. Als ik mijn werk in de auto gewoon kan doen, is het toch goed? Ik heb een beperking, dat verberg ik niet, maar ik denk dat ik er te eerlijk over ben geweest. Daarom blijft iedereen er vragen over stellen.”

“Er zijn andere dingen om ons op te concentreren”, zegt Kubica, die benadrukt zich altijd op zijn gemak te hebben gevoeld in de auto, maar dus niet met de aanhoudende vragen over zijn fysieke gesteldheid. “Daar moeten we mee stoppen”, herhaalt hij, beklemtonend dat hij positief in het leven staat en geniet van zijn nieuwe rol in de Formule 1. “Ik wil graag positieve dingen vertellen en niet telkens hetzelfde verhaal herhalen.”