Williams heeft alles in huis om komend seizoen weer aansluiting te vinden met de rest van het veld. Dat stelt Robert Kubica, kersvers coureur bij het team uit Grove. “Williams heeft geleerd van de fouten die vorig jaar gemaakt zijn.”

2018 was voor Williams een nieuw dieptepunt in de neerwaartse spiraal van de afgelopen seizoenen: als hekkensluiter scoorde het Britse team slechts zeven punten. Met de FW42 en twee nieuwe coureurs moet dat in 2019 beter. Robert Kubica (34) hoopt daar een belangrijke bijdrage aan te leveren, maar beseft dat het “niet makkelijk wordt”. “Ik ben heel voorzichtig en realistisch. Als we eind februari in Barcelona getest hebben, zullen we zien hoe we ervoor staan.”

Kubica in Williams’ FW41. © Motorsport Images.

Kubica verwacht dat Williams zijn zaken beter voor elkaar heeft dan in 2018, toen de FW41 met fundamentele problemen kampte die niet zomaar te verhelpen waren. “Het ontwerp van de auto is erg belangrijk. Het is heel moeilijk om tijdens het seizoen nog bij te sturen als het hoofdontwerp van de auto niet goed is”, aldus Kubica vandaag bij een presentatie van zijn sponsor PKN Orlen, een Pools oliebedrijf. “Maar het team heeft geleerd van de fouten die vorig jaar gemaakt zijn, dat kan het voor ons wat makkelijker makken.”

De Pool hoopt zich vooral te onderscheiden met goede feedback op de auto. “Ik zal mijn beste beentje voorzetten. Ik ontwerp de auto natuurlijk niet, maar ik kan de juiste feedback en richtlijnen geven, dat kan ik bieden. Ik weet zeker dat Williams stap voor stap weer in het goede spoor kan komen.”

Kubica aan het woord bij de sponsorpresentatie in Polen. © PKN Orlen.

‘Wil lang in de Formule 1 blijven’
Het verhaal van Kubica is verder bekend: hij maakt na een afwezigheid van acht jaar zijn comeback in de sport. “De Formule 1 is behoorlijk veranderd. Dat zal een uitdaging voor me worden”, vertelt hij daarover. “Acht jaar zonder Formule 1 helpt natuurlijk niet, maar aan de andere kant heb ik al veel ervaring; ik kon meekomen met de top. Daarom heb ik vertrouwen in mezelf. Ik had nooit ‘ja’ gezegd als ik het gevoel had dat ik er niet klaar voor was: ik ben er klaar voor.”

Lees ook – Robert Kubica verzekert: ‘Mijn beperkingen beperken mij niet’

Nu Kubica een contract bij Williams in de wacht gesleept heeft, is zijn doel om daar nog een aantal seizoenen aan toe te voegen. Bij Williams heeft hij immers maar een verbintenis voor één seizoen. “Het is mijn voornaamste doel om in de Formule 1 actief te blijven”, vertelt de Pool. “Er zijn veel goede coureurs geweest die niet zo’n goed eerste jaar hadden en die vielen af. De competitie is fel, daarom is mijn prioriteit om lang in de Formule 1 te blijven.”