Op dezelfde plek en exact een jaar nadat hij ten faveure van Sergej Sirotkin werd gepasseerd, volgde in Abu Dhabi de glorieuze terugkeer van Robert Kubica in de Formule 1. Bij Williams, Brits topteam in ruste. Verslag van een chaotische presentatie onder de zon.

Het is om kwart voor één al druk op het dakterras van Williams’ tijdelijke onderkomen. De officiële aankondiging van Robert Kubica trekt nogal wat verslaggevers. Het is bloedheet en op de baan driften wat lokale coureurs met hun lawaaiige bolides over het asfalt. Claire Williams excuseert zich daarvoor en zegt te zullen stoppen met praten als de auto’s voorbij scheuren. Dat gebeurt zo’n beetje elke twintig seconden. Tot overmaat van ramp werken beide microfoons ook niet.

De komende en de gaande man. Foto: Sutton Images

De teambaas en dochter van grondlegger Sir Frank Williams verpakt de boodschap in een mooi en voorspelbaar jasje. “Er is een evaluatieproces van maanden aan dit besluit voorafgegaan”, opent de Britse. Wat de doorslag heeft gegeven? Williams somt een waslijst aan punten op. “Allereerst Roberts passie, zijn instelling en talent. Maar ook zijn intelligentie in de cockpit en technische kennis, die we nodig hebben voor de ontwikkeling van onze auto voor 2019. Laatst vertelde hij me om twee uur ’s nachts op het vliegveld wat we voor volgend jaar moeten gaan doen: zo betrokken is hij.”

15 miljoen sponsorgelden
Wat Williams er niet bij vertelde is dat de 33-jarige Poolse veteraan een slordige vijftien miljoen euro aan sponsorgeld meeneemt. En ook niet dat rechtenhouder Liberty Media, zeker uit publicitair oogpunt, een voorkeur voor hem had boven Sirotkin. De Rus is niet meer nodig, zoals dit afgelopen jaar, om de Russische president Poetin – hij ziet graag een landgenoot aan de start in Sotsji – te plezieren voor de Russische GP. Nu Daniil Kvyat in 2019 bij Toro Roso terugkeert is dat ‘probleem’ immers al getackeld.

Sirotkin wist woensdagavond officieel nog niet eens dat hij na een jaar alweer gedumpt zou worden, hoewel dat overal werd gemeld. Dat is op een stralende donderdagmiddag in de woestijn niet Kubica’s zorg. Hij is verguld met zijn rentree, zegt hij, acht jaar na de crash die zijn rechterarm bijna verbrijzelde. “Ik vind het geweldig om weer op de grid te staan, weer bij de beste twintig coureurs ter wereld te horen.”

‘Ik heb voldoende tijd om klaar te zijn’
Volgens hem hoeft niemand zich zorgen te maken over zijn fysieke beperkingen. “Ben ik niet bang voor. Ik weet wat het is om Formule 1-coureur te zijn.” En ach, zo stelt de enkelvoudig GP-winnaar, er komen nog een paar tests aan in Abu Dhabi en Barcelona. “Ik heb voldoende tijd om klaar te zijn voor de Australische GP volgend jaar.” In Melbourne zal het sprookjes- en vooraf onmogelijk geachte verhaal zijn definitieve vervolg krijgen.

“Niemand geloofde dat het kon, maar ik ben er altijd in blijven geloven. Ik heb laten zien dat met toewijding alles mogelijk is. Mijn beperkingen beperken mij niet”, verzekert Kubica, “hoewel ik begrijp dat mensen zich dat afvragen. In de auto denk ik daar niet eens aan. Ik kan het. Als ik mijn werk goed doe, zal iedereen blij zijn. En als na een paar maanden blijkt dat ik niet competitief genoeg ben, zal ik er niet lang zijn.”