Rallycoureur Dennis Kuipers heeft Nederlandse autosporthistorie geschreven door in de rally van Frankrijk als zesde te eindigen in het eindklassement. Nog nooit eindigde een Nederlander zo hoog in een rally van het WRC.

Kuipers, uitkomend voor het team van FERM, was in topvorm. Dat bewees de 26-jarige coureur wel door in de achttiende klassementsproef als tweede te eindigen achter Fords fabriekscoureur Mikko Hirvonen. Dankzij zijn zesde plaats pakt Kuipers acht punten. Ook zijn navigator, de Belg Frederic Miclotte, mag er acht op zijn conto bijschrijven.

Uiteraard is Kuipers euforisch over dit resultaat. “Ik ben echt superblij met de zesde plaats”, vertelde de coureur uit Almelo na afloop. “In de rally van Duitsland zaten we er al goed bij, maar dat er hier een zesde plaats uitrolt had ik niet voor mogelijk gehouden. Het is absoluut geweldig dat we zover voorin mee kunnen strijden.”

Ook Miclotte was natuurlijk erg blij. “We hebben dit seizoen hard gewerkt om beter te worden. Het resultaat is deze prachtige zesde plaats. Dit is zonder twijfel ons beste optreden tot nu toe in het WRC. Maar we moeten ons natuurlijk blijven ontwikkelen.”

Ook is het natuurlijk fijn als je baas ook tevreden is. Malcolm Wilson was dat. Hij is meer dan tevreden over het rijdersduo. “Dit fantastische resultaat in de Rally van Frankrijk is zeer verdiend. Het duo heeft extreem hard gewerkt dit jaar. Hun tomeloze inzet kwam dit weekeinde tot uiting met de getoonde snelheid. Het is ook fantastisch dat Dennis in Frankrijk de Abu Dhabi Spirit of the Rally Award krijgt toegekend – het is een prijs voor mensen die een buitengewone prestatie of bijdrage hebben geleverd aan de rally. Het is zeer op z’n plaats dat Dennis deze prestigieuze prijs ontvangt.”