Overleven. Daar draaide 2016 vooral om voor Daniil Kvyat, nadat hij werd teruggezet van Red Bull naar Toro Rosso. “Het was geen fijn gevoel.”

In interview met Autosport vertelt de Rus daarom ook dat hij 2016 liever zal vergeten: “Maar ik zal dit jaar nog lang onthouden”, verwacht hij. “Het draaide om overleven, wat geen fijn gevoel is voor een coureur. Het voelde daarom ook als een heel lang seizoen.”

“Ik hou van deze sport, dus dat het leek alsof dit seizoen maar geen einde had, laat wel zien hoe zwaar het was”, verhaalt Kvyat, die na de Grand Prix van Rusland – de vierde race van het jaar – door Red Bull werd gedegradeerd naar opleidingsteam Toro Rosso.

Ondanks hoe moeilijk hij het heeft gehad – met een dip in zijn eigen prestaties en de nodige moeite met het omschakelen na de teamwissel – heeft Kvyat wel veel over zichzelf geleerd in 2016 en veel steun gekregen van zijn engineers bij Toro Rosso, vertelt hij.

“Het verstrijken van tijd maakt alles goed, maar ik moest wel eerst door een periode waarin ik te veel wilde en te zeer aan het pushen was. Ik moest mezelf echt afremmen en kalmeren, ook omdat ik boos was op de hele wereld.”

“Ik voelde me op een gegeven moment heel alleen, maar terugkijkend waren er veel mensen die achter met stonden. Ik ben daar heel erg dankbaar voor en het voelt verder goed om te weten wie er aan mijn kant staan.”

Met contractverlenging voor 2017 op zak, ondanks dat er lang geruchten rondzongen dat hij ook zijn plekje bij Toro Rosso nog eens kwijt zou raken, is Kvyat vastbesloten te blijven knokken. “Ik blijf volgend jaar vechten, want ik heb een kans gekregen en je moet verder dankbaar zijn met elke dag die je krijgt.”