*

Kvyat als ‘development driver’ naar Ferrari

Daan de Geus

Daan de Geus

10 januari 2018 14:46

Kvyat als ‘development driver’ naar Ferrari
Peter van Egmond

Voormalig Red Bull- en Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat is de nieuwe development driver van Ferrari. Dat heeft de Scuderia bekendgemaakt.

De aanstelling van Kvyat volgt zo’n twee en een halve maand nadat Red Bull besloot de samenwerking met de Rus te verbreken. Kvyat werd sindsdien als mogelijke optie genoemd voor Williams – het enige team dat nog een racezitje vrij heeft voor 2018 – maar daar kan hij dus van de lijst worden geschrapt. De verwachting is dat Kvyats landgenoot Sergej Sirotkin voor Williams gaat racen.

Kvyat, 23, heeft 72 Grands Prix en 133 punten achter zijn naam staan. Zijn beste resultaat is een tweede plaats. De coureur uit Ufa debuteerde in 2014 voor Toro Rosso en verdiende voor 2015 promotie naar Red Bull. Begin 2016 werd hij echter teruggezet naar Toro Rosso, met Max Verstappen die zijn Red Bull-zitje overnam.

Na weer zo’n anderhalf jaar bij Toro Rosso brak Red Bull eind oktober definitief met Kvyat, die volgens Red Bull-talentscout en topman Helmut Marko qua talent één van de beste coureurs is die hij heeft gezien, maar het niet meer op de rails leek te kunnen krijgen na zijn degradatie begin 2016.

Bij Ferrari zal Kvyat vermoedelijk veel simulatorwerk wachten. Mogelijk, maar niet zeker, in combinatie met testwerk op het circuit. Kvyat is niet het eerste door Red Bull en Toro Rosso aan de kant gezette talent dat bij de Scuderia terecht komt. Jean-Eric Vergne ging hem in 2015 voor. De Fransman vervulde tot en met eind 2016 een rol als ontwikkelingscoureur.

Kvyat komt bij Ferrari ook Sebastian Vettel weer tegen, de Duitser die hem de bijnaam ‘de torpedo’ gaf. Dat was bij de Grand Prix van China van 2016, waar Kvyat tot ongenoegen van Vettel met een stoutmoedige actie bij de start aan hem voorbij ging. Kvyat finishte er als derde. Twee weken later, in Rusland, reed Kvyat meermaals tegen Vettel aan. Dat bleek Kvyats laatste race voor Red Bull, voor zijn degradatie naar Toro Rosso.