Daniil Kvyat heeft er geen spijt van dat hij eind 2014 desgevraagd heeft besloten de stap van Toro Rosso naar het grote Red Bull Racing te zetten. “Ik ben blij met hoe het is gelopen.”

Toen Sebastian Vettel eind 2014 aankondigde Red Bull in te ruilen voor Ferrari, werd besloten de toen twintigjarige Kvyat al na één seizoen van opleidingsteam Toro Rosso naar Red Bull te promoveren. Het begin van Kvyats tijd met Red Bull verliep niet probleemloos, maar de Rus heeft geen spijt van de overstap, vertelt hij aan Autosport.

“Het had makkelijk verkeerd kunnen aflopen, maar ik denk dat het goed heeft uitgepakt. Ik vind dan ook niet dat ik de stap te vroeg heb gezet. Bovendien maken dit soort dingen je uiteindelijk alleen maar sterker”, denkt de nu 21-jarige Kvyat. “Je kunt je momenten immers niet zelf uitkiezen en moet je verder snel aanpassen, hetgeen ik ook heb gedaan.”

“Ik ben terugblikkend dan ook gelukkig met hoe het zetten van de stap is gegaan”, vervolgt Kvyat, die wel erkent dat hij er moeite mee had dat zijn vorige team Toro Rosso – met de nieuwe jongelingen Max Verstappen en Carlos Sainz als coureurs – het Red Bull in de eerste seizoenshelft behoorlijk moeilijk maakte.

“Toro Rosso had een goede auto gebouwd en het was niet makkelijk voor me dat ze ons begin 2015 partij konden bieden”, erkent de coureur die als gevolg daarvan door Red Bull-adviseur en talentscout Helmut Marko onder druk werd gezet om beter te presteren.

Het enige wat hijzelf kon doen, vertelt Kvyat, is dit soort complicerende gedachten negeren en zich op zijn eigen werk concenteren. Dat lukte, want vanaf de Grand Prix van Monaco – race zes van de negentien – presteerde hij een stuk beter. “En uiteindelijk hebben we als team ook een stuk meer punten gescoord dan Toro Rosso.”