Het is tot dusver geen makkelijk seizoen geweest voor Daniil Kvyat, maar de Toro Rosso-coureur heeft eindelijk weer het gevoel dat hij laat zien wat hij in zijn mars heeft. ‘Ik voel me veel comfortabeler dan een paar maanden geleden’, aldus Kvyat.

Sinds zijn degradatie naar Toro Rosso heeft Kvyat de nodige moeite ondervonden met het aanpassen aan de langzamere auto. Gedurende een lange periode leek teamgenoot Carlos Sainz de betere te zijn, maar in de afgelopen paar races heeft Kvyat eindelijk weer tegenstand kunnen bieden.

In Japan eindigde Kvyat op een dertiende positie, waar Sainz als zeventiende over de streep kwam. Autosport vroeg aan de Rus of hij vindt dat hij een stoeltje in 2017 in de Formule 1 verdient. “Om eerlijk te zijn denk ik dat ik de auto momenteel overtref”, reageerde hij zelfverzekerd. “Als dat al niet genoeg is, dan weet ik het ook niet meer.”

“Ik voel me veel comfortabeler dan een paar maanden geleden, dat is zeker. Ik moet mijn eigen comfort creëren en het voelt goed. Het begin van elk weekend is veel vermakelijker. Soms weten we voordat we naar een race komen dat het niet makkelijk zal worden, maar we blijven vechten en ik geniet van mijn werk, ongeacht mijn positie. Elke dag is een genoegen.”

Kvyat geeft toe dat hij enkele maanden geleden het plezier in het racen kwijt was geraakt, maar meent dat hij de toekomst nu weer positief tegemoet ziet. “Natuurlijk had ik een paar maanden geleden mijn twijfels, maar alles is me nu duidelijk. Ik hou van wat ik doe en ik wil dit zo lang mogelijk blijven doen.”

Desondanks is het nog niet duidelijk of Kvyat het komende jaar ook nog in de Formule 1 zal rijden. Hij ondervindt nog altijd concurrentie van Red Bull Junior en GP2-coureur Pierre Gasly voor zijn stoeltje. Kvyat geeft aan dat hij daar met zijn gedachten liever niet bij is. “De tijd zal het leren. Het zal snel zijn, maar voordat het gebeurt, wil ik er niet over praten.”

“Op het moment ligt mijn carrière in de handen van Red Bull. Voor een coureur die al een paar races heeft gewonnen, is het veel makkelijker. Bij mij is dat niet gebeurd. Ik heb een paar podiums, wat het natuurlijk makkelijker maakt, maar dat zijn geen overwinningen. Momenteel discussiëren Red Bull en ik over mijn toekomst.”