*

Kvyat wordt opnieuw op de proef gesteld

Mischa Bijenhof

Mischa Bijenhof

3 juli 2016 18:20

Kvyat wordt opnieuw op de proef gesteld

De transfer naar Toro Rosso heeft Daniil Kvyat nog niet veel goeds gebracht. De Grand Prix Oostenrijk stelde het  incasseringsvermogen van de Rus opnieuw flink op de proef.

Kvyat degradeerde dit seizoen na vier Grands Prix van Red Bull Racing naar Toro Rosso om ruimte te maken voor Max Verstappen. Maar waar Verstappen sindsdien schittert, is de ster van Kvyat aan het verbleken. Een punt uit vijf races: dat is de treurige score van de Rus. Een crash in Monaco, een kapotte schokdemper in Baku en nu opnieuw een uitvalbeurt.

In de kwalificatie ging het al mis: toen Kvyat iets te hard over de kerbstones reed, brak zijn rechterachterwiel af. Het resultaat was een behoorlijke crash en een race die hij vanuit de pitstraat moest beginnen. Al na een rondje was het over en sluiten. “Ik weet nog steeds niet precies wat er gebeurde, maar er ging iets stuk en de auto hield er mee op”, vertelt de teleurgestelde Kvyat.

Menigeen zou er het moede hoofd bij laten hangen, maar Kvyat is blij dat de race elkaar de komende weken zo snel opvolgen. “Dan hoef ik er niet te lang over na te denken. Natuurlijk baal ik, maar als ik morgen opsta dan voel ik me vast een stuk beter. Dan zal ik weer de energie hebben om vooruit te kijken. Iemand zei ooit tegen me dat autoracen voor 90 procent een moeilijke, frustrerende bezigheid is. Maar de overige tien procent compenseert dat ruimschoots! Nu maar hopen dat ik volgende week in Silverstone die tien procent ook mag meemaken.”

Overigens zat het teamgenoot Carlos Sainz in Oostenrijk aanvankelijk ook niet mee, want die kreeg in de kwalificatie te maken met een opgeblazen motor. Na een motorwissel startte hij in het achterveld, maar in tegenstelling tot Kvyat zag Sainz de finishvlag wel. Hij eindigde zelfs als achtste. “En daar had ik helemaal niet op gerekend”, glundert Sainz. “Ergens halverwege de race was ik vijftiende, en na mijn laatste pitstop moest ik 35 ronden rijden op een set zachte banden. Maar het ging heel goed: ik kon veel mensen inhalen en ben uiteindelijk dus zelfs opgeklommen naar de achtste plek. Geen slecht resultaat gezien de omstandigheden!”