Valtteri Bottas heeft in Oostenrijk zijn eerste pole position van het seizoen veroverd. In een spannende kwalificatie bleef hij Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton nipt voor. Max Verstappen werd vijfde.

De Fin was met zijn beste tijd van 1:03,130 slechts negentien honderdsten van een seconde sneller dan Hamilton. Vorig jaar ging Bottas in Oostenrijk ook als eerste van start. Toen wist hij de pole om te zetten in een overwinning.

Ferrari, dat vanmorgen nog de grote favoriet leek voor de pole op het circuit van Spielberg, zat toch nog best ver achter de Mercedessen. Sebastian Vettel was derde op drie tienden, Kimi Räikkönen vierde op een halve seconde.

Max Verstappen en zijn Red Bull-collega Daniel Ricciardo waren kansloos in de strijd om de eerste startpositie. Verstappen werd in iedere kwalificatiesessie vijfde. In Q3 zaten er zeven tienden tussen hem en Bottas. Ricciardo had het duidelijk erg lastig: hij was continu een stuk trager dan Verstappen en moest in het afsluitende deel zelfs de verrassende Haas-coureur Romain Grosjean voor zich dulden.

Andere strategie
Ferrari zit zondag tijdens de race op een andere bandenstrategie dan Mercedes en Red Bull. Vettel en Räikkönen beginnen op ultrasofts, omdat ze in Q2 hun tijd reden op dat rubbertype. Bottas, Hamilton, Verstappen en Ricciardo vertrekken met supersofts onder hun bolides.

Dat Haas dit weekend erg dicht bij de top drie zit, bewees Kevin Magnussen. Hij kwalificeerde zich als achtste, nauwelijks een tiende verwijderd van Ricciardo. Het Renault-duo Carlos Sainz en Nico Hülkenberg volgt op gepaste afstand als negende en tiende.

Charles Leclerc kon zijn kwalificatiesensatie van vorige week niet herhalen. Hij strandde op de dertiende plek. Op de startgrid moet hij bovendien nog vijf plekken inleveren wegens een versnellingsbakwissel.