Lewis Hamilton heeft in de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada zijn 65ste poleposition weten te pakken, waarmee hij op gelijke hoogte komt met zijn grote idool Ayrton Senna. Max Verstappen neemt achter de beide Mercedessen en Ferrari’s de vijfde plaats in.

1:11.791. Nooit eerder werd er sneller gereden op het Circuit Gilles Villeneuve. Het is de tijd die Lewis Hamilton vroeg in Q3 op de klokken zet en waar iedereen zich op stuk bijt. Zo ook Sebastian Vettel, die zich na de derde vrije training nadrukkelijk kandidaat stelde voor poleposition. Het onderlinge verschil: 0.004 seconden.

Een allesbehalve geruststellende marge en dus gaat Hamilton er in zijn tweede run nog eens goed voor zitten. Hij schaaft nog eens drie tienden van zijn tijd af: 1:11.459. Het blijkt een onhaalbare tijd voor Sebastian Vettel, die strand op 0.330 van Lewis Hamilton.

Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen zorgen ervoor dat ook de tweede startij uit een Mercedes en een Ferrari bestaat. De Red Bulls van Max Verstappen en Daniel Ricciardo volgen op respectievelijk de vijfde en zesde plaats.

Q1
In het eerste kwalificatiedeel is het Mercedes dat meteen de intenties duidelijk maakt met de twee snelste tijden. Valtteri Bottas en Lewis Hamilton noteren hun tijden echter op de ultrasofts, waar Ferrari’s Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen kiezen voor de supersofts, die hen respectievelijk de derde en negende tijd opleveren.

De sessie is vroegtijdig ten einde als Pascal Wehrlein crasht in de eerste bocht van het Circuit Gilles Villeneuve. De Duitser schampt het gras, verliest de controle, en schuift achterwaarts de bandenstapels in. Hij is daarmee de eerste afvaller van Q1. Ericsson, Magnussen, Vandoorne en thuisracer Lance Stroll mogen eveneens hun helmen afzetten.

Q2
Het zijn slechts honderdsten van een seconde die in het tweede kwalificatiedeel het verschil maken tussen P4 en de snelste tijd. Opnieuw is het het Mercedes-duo dat de snelste tijden noteert, Maar dit keer is het Lewis Hamilton die de allersnelste is. Bottas voert het groepje achtervolgers aan, gevolgd door Räikkönen en Vettel, Verstappen en Ricciardo.

Fernando Alonso kan zijn topkwalificatie van de Grand Prix van Spanje vier weken geleden geen gevolg geven en strand met zijn Mclaren in Q2. De beide Toro Rosso’s weten eveneens niet te imponeren en vinden allebei hun Waterloo na sowieso een rommelige sessie met voor Sainz een spin en voor Kvyat een lekke band. Romain Grosjean en Jolyon Palmer hoeven zich namens Haas en Renault ook niet meer te melden in Q3, waarin Lewis Hamilton zich dus ontketent toont en de poleposition pakt.