Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt voor de Grote Prijs van België. De Engelsman was, na een flinke regenbui, het snelst op het opdrogende Spa-Francorchamps waar het weer traditioneel onvoorspelbaar was en een belangrijke rol speelde.

Tot en met Q2 verliep de kwalificatie eigenlijk redelijk zoals verwacht. Vooraan waren de Ferrari’s net wat sneller dan hun Mercedes-collega’s, de McLarens en Williamsen werden in Q1 uitgeschakeld en de Saubers en Toro Rosso’s in Q2. Iedereen leek zich dan ook op te maken voor een ‘normale’ showdown voor pole, maar toen werd weer eens bewezen dat het weer op Spa niet te voorspellen is, met een flinke regenbui vlak voor Q3. Met onduidelijkheid over of de regen door zou zetten, gingen de tien resterende coureurs daarom snel naar buiten.

Verstappen finishte uiteindelijk als zevende.

De crux was daarbij wel dat iedereen dat op slicks deed. En dat bleek de verkeerde keuze. De regen zette namelijk door en het was glibberen en glijden. Sterker nog, behalve de coureurs van Racing Point Force India ging de rest gelijk weer naar binnen om intermediates te halen. Op die banden was het Max Verstappen die als eerste een tijd neerzette en kortstondig eerste stond, alvorens Kimi Räikkönen eronder door dook met een 2:02.671.

Verstappen verbeterde zijn tijd daarna nog wel, maar Ferrari’s Sebastian Vettel ging ondertussen nóg wat sneller en leek er zo ineens goed voor te staan voor pole. Ook omdat Verstappen naar binnen werd geroepen door zijn team en dus niet nog een keer kon aanzetten. Vettel kon wel nog een ronde doen en dat was nodig ook, want terwijl de laatste minuten wegtikten, waren Hamilton en Force India-coureur Esteban Ocon – inmiddels ook op intermediates – snel onderweg.

Vettel moest genoegen nemen met de tweede plek.

Ocon reed aanvankelijk zelfs de snelste eerste sectortijd van allemaal, maar verloor veel tijd in de tweede. Hamilton, wiens eerste poging weinig bijzonders was geweest, ging daarna echter nog rapper en dook onder Vettels tijd met een 1:58.179. Het was duidelijk dat de baan steeds sneller werd en het kon dus alsnog Vettels kant opvallen, maar de Duitser kwam er ondanks dat hij zijn tijd aanscherpte niet meer aan: hij eindigde 0.726 seconde achter Hamilton.

Achter de top twee werd Ocon met een derde plek beloond voor zijn goede optreden, terwijl zijn teamgenoot Sergio Pérez de vierde plek pakte. Romain Grosjean (Haas) en Räikkönen waren vijfde en zesde, voor de uiteindelijk als zevende geklasseerde Verstappen. Daniel Ricciardo was achtste, voor Kevin Magnussen en Valtteri Bottas. Laatstgenoemde zal zondag echter van de laatste startrij beginnen vanwege een gridstraf voor een motorwissel. Hetzelfde geldt voor Renault-coureur Nico Hülkenberg.

Lees hier de reacties van de top drie (en meer) na de kwalificatie.