Lees hier de interessantste reacties van de coureurs na de kwalificatie voor de Grand Prix van België.

Lewis Hamilton (Mercedes), poleposition: “Dit was een van de zwaarste kwalificaties die ik me kan herinneren. Het lijkt wel of ze steeds moeilijk worden naarmate het jaar vordert. Ik wil niet zeggen dat we kansloos waren geweest als het droog was gebleven, want we zaten er dicht achter, dus ik had nog hoop. Maar de regen kwam. Niemand had hier nog in de regen gereden, ik kan niet beschreven hoe lastig het was. Op sommige punten zag de baan er droog uit, maar was hij eigenlijk nat. Ik ging twee keer van de baan, maar wist alles aan het eind aan elkaar te knopen. Deze strijd is geweldig voor de sport. Het was ook mooi om zo veel mensen langs de baan te zien. Het is een fantastische plek om te rijden.”

Sebastian Vettel (Ferrari), 2e: “Er had meer in gezeten. Onze timing was niet optimaal en er was wat verwarring in de pits, maar onder deze omstandigheden is alles mogelijk. We hadden de snelheid voor poleposition, maar zullen nooit weten of het zo was geweest. Lewis heeft de pole verdiend, maar ik heb veel vertrouwen in de race morgen.”

Esteban Ocon (Racing Point Force India), 3e: “Dit is fantastisch. Ik wil iedereen bedanken voor de steun. Het is ongelooflijk om nu derde te staan na zo’n roerige tijd. Dit is een frisse start voor het team en we zijn heel blij met dit onverwachte resultaat. De jongens hebben geweldig werk geleverd. Hopelijk kunnen we het morgen afmaken.”

Sergio Pérez (Racing Point Force India), 4e tegen Ziggo Sport. “Het was een heel chaotische kwalificatie. We begonnen op slicks en dat zag er prima uit, maar gedurende de ronde werd het steeds natter en had ik veel moeite om op de baan te blijven. Ik blokkeerde mijn achterwielen toen ik terugkeerde naar de pits en maakte daardoor een sprongetje over de kerbs. Daarbij is mijn auto waarschijnlijk wel beschadigd, maar niets om ons zorgen over te maken. Dit is een geweldige resultaat voor het hele team. Met een extra ronde had ik misschien wel pole kunnen pakken, maar ik heb ook geluk gehad, want ik vloog er in Eau Rouge (eigenlijk Raidillon, red.) bijna af. Morgen gaan we voor de aanval, maar houden we ook in ons achterhoofd wat onze positie is.”

Max Verstappen (Red Bull), 7e tegen Ziggo Sport: “De eerste run was gewoon goed. We komen alleen veel tekort. Op zich was de timing naar intermediates goed. In raceomstandigheden was het perfect geweest, maar jammer genoeg werd het weer droger. Ik had geen benzine meer, vandaar dat ik naar binnen moest. Alles was afgesteld op één snelle ronde. Ook al was ik in mijn tweede ronde aanvankelijk sneller, had ik aan het eind geen batterijvermogen meer over. Ik weet eigenlijk niet eens waar ik nu start, zevende? Dat is niet wat ik wil. Er staan twee Force India’s en een Haas voor me, die moet ik eerst maar eens zien in te halen. Normaal gezien moet dat wel lukken, maar het is lastig volgen hier.”

Daniel Ricciardo (Red Bull), 8e: “Ik weet niet of dit een gemiste kans is. De timing leek goed om vroeg één snelle ronde te doen, zeker als je ziet dat Vettel het in Hongarije ook zo deed, maar het pakte voor ons nu dus niet goed uit. De baanomstandigheden waren ook nog erg lastig en ik weet ook niet of onze auto überhaupt goed genoeg was voor pole, al is is sowieso beter dan P8. In m’n ronde terug naar de pits zag ik echter al droge plekken verschijnen op de baan en dacht nog: ‘ugh…’. Helaas hadden we alleen geen brandstof meer voor nog een ronde. Over het algemeen zijn we al het hele weekend traag. We komen op sommige momenten bijna een seconde te kort en we weten niet waarom. Het goede nieuws is wel dat we kunnen aanvallen en inhalen met de achtervleugel die we hebben staan.”

Valtteri Bottas (Mercedes), 10e, start 19e: “Ik wist vooraf al dat ik achteraan zou moeten starten door de motorwissel. Daarom heb ik Q2 ook op softs gedaan, waarop ik dus ook zal starten. In Q3 ging ik toch naar buiten, om Lewis een slipstream te geven. Althans, als het droog zou blijven was dat het plan. Maar het begon flink te regenen. Dat zorgde er ook voor dat ik, omdat het ineens begon, een enorme spin maakte in Blanchimont. Gelukkig bleef ik op het asfalt en liep het goed af. Daarna bleef ik binnen, want in de regen maakt slipstreamen niet uit. Ik begin van ver terug, maar je kan hier inhalen en ik ga er zondag vol voor.”

Fernando Alonso (McLaren), 17e tegen Ziggo Sport: “We hebben wat aan prestaties ingeboet de afgelopen races. Bovendien zijn Spa en Monza moeilijke circuits voor ons. Hierna komen een paar plekken waar het iets beter is voor ons, zoals Singapore en Austin. Maar we proberen overal punten te pakken. We staan achtste in het kampioenschap, dus waarom zou het hier niet lukken?”

Lance Stroll (Williams), 19e tegen Ziggo Sport: “Het was niet gemakkelijk. Ik maakte een paar foutjes. Het weggedrag van de auto is onvoorspelbaar en dat maakt hem uitdagend te besturen. Of Eau Rouge ook nog een uitdaging biedt? Eigenlijk niet, dat is voor iedereen volgas. Misschien dat regen het interessant zou maken. Of er nog een bui aankomt? Ik heb alleen naar de voorspelling voor Q1 gekeken”, sluit hij af met een knipoog.