Lewis Hamilton heeft de pole position veroverd voor de Grand Prix van Maleisië. De Mercedes-coureur bleef Kimi Räikkönen nipt voor. Hamiltons grote rivaal in de titelstrijd Sebastian Vettel kreeg motorpech en begint de race als laatste.

Hamilton reed de poletijd op Sepang in zijn eerste van twee runs in Q3: 1:30,076. Daar zat Ferrari-rijder Räikkönen maar 45 duizendsten van een seconde achter. Het was Hamiltons 70ste pole position.

Voor Sebastian Vettel liep de kwalificatie uit op een grote teleurstelling. De Ferrari-coureur die twee weken geleden de leiding in het WK verloor, kreeg in Sepang te maken met een kapotte motor. Nog voor hij in Q1 een tijd had gereden, verloor Vettel zijn aandrijving. “Het voelt alsof ik geen turbo heb”, zei hij over de boordradio. De monteurs probeerden het probleem nog snel te verhelpen, maar tevergeefs. Vettel, die de kwalificatie juist met een verse krachtbron was begonnen na problemen in VT3, start zondag achteraan.

Max Verstappen begint de Grand Prix van Maleisië vanaf de derde startplaats. Na één run in Q3 lag hij nog vierde achter Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo. Bij zijn laatste poging verbeterde Verstappen zijn rondetijd echter tot 1:30,541, terwijl Ricciardo niet tot een verbetering kwam.

Beste resultaat Vandoorne
Achter het Red Bull-duo stelde Valtteri Bottas teleur met de vijfde plaats. De Fin was bijna zeven tienden langzamer dan stalgenoot Hamilton. Esteban Ocon was de snelste coureur die niet in een Mercedes, Ferrari of Red Bull reed. Hij veroverde de zesde plek. Op de zevende positie start Stoffel Vandoorde, die het beste kwalificatieresultaat uit zijn loopbaan behaalde. Nico Hülkenberg, Sergio Pérez en Fernando Alonso maken de top tien compleet.

Toro Rosso-debutant Pierre Gasly reed een verdienstelijke eerste kwalificatie. De vijftiende startplek die de Fransman veroverde is niet heel spectaculair, maar hij was slechts 15 honderdsten langzamer dan teamgenoot Carlos Sainz. In Q1 was Gasly zelfs sneller dan Sainz, op weg naar een knappe achtste plek.