Lewis Hamilton heeft voor de zesde keer in zijn carrière de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Engeland. Hij is een halve tiende sneller dan Sebastian Vettel. Kimi Räikkönen blijft ook nog binnen een tiende en is derde. 

Sebastian Vettel wil vanwege een zere nek zijn inspanningen in de kwalificatie tot een minimum beperken en stelt direct in Q1 de snelste tijd ooit gereden (op de huidige lay-out) in Silverstone scherper. In tegenstelling tot de Red Bulls doet hij toch nog een tweede run. Geen van de topteams waagt zich aan een poging om op de mediumbanden door Q2 te komen. Opnieuw zet Vettel een snelle tijd neer, maar Hamilton duikt er nog niet iets onder.

Kimi Räikkönen opent het bal in Q3. Hamilton gaat drie tienden sneller rond, maar dat is nog net niet voldoende om Vettel te verslaan. In de tweede run zet Hamilton dat recht en troeft hij Vettel met 0,044 seconde af.  Räikkönen herovert de derde plaats op Valtteri Bottas. Max Verstappen is vijfde op driekwart tel van Vettel. Daniel Ricciardo geeft meer dan een seconde toe, mede doordat zijn DRS niet functioneert.

Net als aan de kop van het veld zijn ook in de middenmoot de verschillen klein. Haas-coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen voeren de compacte subtop aan en plaatsen zich samen met Charles Leclerc en Esteban Ocon voor Q3. Voor Nico Hülkenberg, Sergio Pérez, Fernando Alonso, Pierre Gasly en Marcus Ericsson valt het doek na Q2.

Brendon Hartley kan niet meedoen aan de kwalificatie. Zijn auto is nog niet gerepareerd na zijn crash in de ochtendtraining door een afgebroken ophanging. Ook omdat de Toro Rosso-monteurs eerst de ophanging bij Pierre Gasly moeten vervangen, om uit te sluiten dat hem hetzelfde lot overkomt als zijn teamgenoot. Op het punt waar Hartley erafging, strandt in Q1 Lance Stroll. De Canadees spint het grind in en komt daar niet meer uit. Sergej

Sirotkin volgt bijna het voorbeeld van zijn teamgenoot in Stowe, maar hij weet nog wel uit de zandbak te ontsnappen. Q2 zit er echter niet meer in. Carlos Sainz en Stoffel Vandoorne blijven wel op de baan, maar komen ook niet door het eerste deel van de kwalificatie.