Lewis Hamilton verrast zichzelf door poleposition te pakken voor de Grand Prix van Hongarije. De Mercedes-coureur troeft Sebastian Vettel met een halve tiende af.

Een relatief kort circuit, dus zeker in Q1 groot risico op verkeer. Toch wachten de meeste zo lang mogelijk om naar buiten te gaan. Al is dat in sommige gevallen niet geheel volgens plan. 

Voor McLaren is het al een overwinning op zich dat het de auto van Sergio Pérez op tijd opgelapt heeft voor de kwalificatie, na zijn schuiver in de ochtendtraining. Met nog vijf minuten te gaan in Q1 kan de Mexicaan de baan op. Daarmee is hij niet de laatste. Lewis Hamilton kiest ervoor nog iets langer te wachten. Het pakt goed uit, want vlak achter teamgenoot Nico Rosberg noteert hij de tweede tijd, voor Romain Grosjean, Sebastian Vettel en Fernando Alonso.  

Esteban Gutiérrez gaat als eerste de baan op, maar schiet daar weinig mee op. Al in de eerste bocht blokkeert hij zijn wielen en moet hij hevig corrigeren. Na zijn eerste run staat hij helemaal achteraan, weliswaar slechts een duizendste achter Max Chilton. Zijn tweede run brengt hem voorbij de achterhoedeteams, maar niet uit de gevarenzone. Ook Paul di Resta sneuvelt opnieuw in Q1 door een voor hem onverklaarbaar gebrek aan balans.

Mark Webber wordt in Q2 weer eens in de steek gelaten door KERS. Vooral in de eerste sector, waar de andere coureurs wel het extra vermogen inzetten, kost dat hem veel tijd. Hij valt daardoor aanvankelijk buiten de toptien, maar weet met zijn laatste run toch nog een plaats in de finale van de kwalificatie te veroveren. Dat geldt niet voor Adrian Sutil, Nico Hülkenberg, Jenson Button, Jean-Eric Vergne, Pastor Maldonado en Valtteri Bottas.

Ondertussen duikt Sebastian Vettel als eerste onder de grens van 1:20. Lotus-coureurs Romain Grosjean en Kimi Räikkönen blijven daar net boven, maar hebben nog iets achter de hand. Mercedes lijkt zich niet in te houden en sluit ook Q2 op de bovenste twee plaatsen af. 

In Q3 nemen de vier topteams, Red Bull, Lotus, Ferrari en Mercedes, het dus tegen elkaar op. Red Bull krijgt het KERS van Webber niet meer aan de praat, waardoor de Australiër het vroegtijdig voor gezien moet houden. Om Webber voor te blijven zet Pérez nog een tijd neer op de mediums, maar komt daarmee logischerwijs niet in de buurt van de andere acht.  

Vettel slaat met zijn eerste run een flink gat naar zijn achtervolgers, maar die hebben nog een run op nieuw rubber te gaan. De Duitser weet zijn tijd zelf ook nog iets te verbeteren, maar dat blijkt niet genoeg om de ontketende Lewis Hamilton van zich af te slaan. Romain Grosjean pakte de derde startplaats, voor Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Felipe Massa en Daniel Ricciardo. 

Bekijk hier de volledige uitslag