Lewis Hamilton start zijn laatste race voor McLaren vanaf poleposition. Naast hem start Jenson Button en achter hem staat Mark Webber. Sebastian Vettel staat er prima voor. Zijn vierde startplaats is heel wat beter dan de achtste tijd die Fernando Alonso klokte.

Felipe Massa start voor eigen publiek naast Vettel op de vijfde plaats. Alonso heeft omstandigheden nodig zoals het begin van de eerste kwalificatie, om ook maar een kleine kans te maken op de titel. De Spanjaard lijkt de snelheid niet te pakken te hebben in São Paolo.

Tijdens de eerste kwalificatie was de baan gedeeltelijk nog een beetje nattig door een lichte regenbui vlak voor het begin van de sessie. Marussia, HRT en Caterham gingen gelijk naar buiten om een tijd neer te zetten, voor het geval de regen door zou zetten. Dit leverde grappige taferelen op: zo vochten Timo Glock en Heikki Kovalainen een heus duel uit.

Het werd echter steeds droger en daarom werden de rondjes steeds sneller gereden. De drie b-teams konden daarom ook niet verrassen in de eerste sessie. Verrast, dat werd Romain Grosjean wel. De Fransman reed bij het opgaan van start/finish achter Pedro de la Rosa, die waarschijnlijk zijn spiegels niet goed had afgesteld. Grosjean probeerde de veteraan aan de binnenkant van de kink naar links in te halen, maar De la Rosa liet geen millimeter ruimte over. Grosjean kon met een kapotte voorvleugel, die onderweg er nog afviel, terug naar de pits en kon in zijn snelle ronde daarna geen orde op zaken stellen. De Lotus-coureur viel voor de eerste keer dit jaar uit in de eerste kwalificatie. Vooraan deelde Lewis Hamilton de lakens uit met 1:15.075. Bruno Senna imponeerde met de tweede tijd en Jenson Button werd derde.

Senna’s mooie tijd was een toevalstreffer. In de tweede kwalificatie kon hij geen vormbehoud tonen. De Braziliaan start morgen als twaalfde en kwam twee tienden te kort om mee te mogen doen aan de derde sessie. Ook Michael Schumacher kon voortijdig douche, want de Duitser reed in zijn laatste kwalificatie ooit slechts de veertiende tijd. De verhoudingen werden in de tweede sessie voorin steeds duidelijker. Sebastian Vettel reed met 1:13.209 de snelste tijd terwijl Fernando Alonso op zes tienden slechts negende werd.

Vettel kon dat kunststukje vervolgens in de belangrijkste kwalificatie niet te halen. Tijdens zijn eerste run maakte hij een foutje en toen het er écht om ging kon hij het tempo van de McLaren-coureurs en teamgenoot Mark Webber niet volgen. De leider in het kampioenschap start morgen als vierde.

Een comfortabele uitgangspositie, aangezien Alonso een matige tijd reed en morgen slechts als achtste start. Naast teamgenoot Felipe Massa, werd hij ook door Pastor Maldonado en Nico Hülkenberg geklopt. Achter Alonso starten Kimi Räikkönen en Nico Rosberg. 

Klik hier voor de volledige uitslag.