Sebastian Vettel heeft de voorsprong die hij tijdens de vrije trainingen had in stand weten te houden en met voorsprong de poleposition gepakt, voor teamgenoot Mark Webber en de verrassende Sauber-coureur Nico Hülkenberg.

In de slotseconden van Q3 moeten Vettel, Webber, de Ferrari’s, Nico Rosberg en Hülkenberg (letterlijk) door het stof om de finishlijn te halen, nadat Toro Rosso’s Jean-Éric Vergne te wijd is gegaan in Parabolica en een ‘deken’ aan stof opwerpt.

Voor Vettel en Webber levert dit geen problemen op, aangezien zij hun tijden aanscherpen en zo de eerste twee plaatsen behouden, maar Ferrari-coureurs Felipe Massa en Fernando Alonso bijten daarentegen in het stof: zij weten de Red Bulls ondanks hun geslipstream niet te verslaan en weten bovendien ook de verrassende Hülkenberg nog voor zich, die in zijn Sauber een prestatie van formaat neerzet.

Ferrari
Dat het Alonso niet lukt om zich in de topdrie te kwalificeren, terwijl ook teamgenoot Massa nog voor hem staat, is opvallend, zeker aangezien het juist Massa is die de hele kwalificatie lang bezig is om als windvanger van Alonso te fungeren en de Spanjaard zo de gelegenheid te geven zijn slipstream gebruik te maken.

Door een eerder wild moment van Alonso bij het uitkomen van bocht vijf is zijn laatste rondje sowieso al niet geweldig, maar ook de uitwerking van het slipstreamplan laat duidelijk te wensen over, gezien het feit dat Massa voor Alonso, die in theorie sneller had moeten zijn, is geëindigd.

Mercedes
Buiten de topvijf legt Nico Rosberg beslag op P6. De Duitser werkt doordat hij VT3 grotendeels heeft moeten uitzitten een afwijkend programma af in de kwalificatie, maar weet er toch nog het beste van te maken. Van teamgenoot Lewis Hamilton kan dat niet worden gezegd: hij blijft door een eigen fout en door verkeer (met name Adrian Sutil) op P12 steken.

Hamilton bevindt zich morgen in ieder geval in goed gezelschap in het midden van de startgrid, want Lotus-coureurs Kimi Räikkönen en Romain Grosjean nemen hem in hun op Monza tegenvallende bolides op de plaatsen elf en dertien in de sandwich.

Eveneens opvallend, maar dan in positieve zin, is de prestatie van Toro Rosso. De naar Red Bull gepromoveerde Daniel Ricciardo haalt er met P7, voor de beide McLarens, het maximale uit, terwijl Vergne ondanks zijn uitje in het grind nog de toptien heeft gehaald.

Van der Garde
Voor de Nederlander Giedo van der Garde was de kwalificatie na Q1 voorbij. Een verrassing zoals in België zat er niet in, maar de Caterham-coureur deed alsnog goede zaken door teamgenoot Charles Pic met anderhalve tiende te verslaan en de Marussia’s meer dan een halve seconde achter zich te laten.