Sebastian Vettel heeft de pole position veroverd voor de Grand Prix van Duitsland. In zijn Ferrari bleef hij Valtteri Bottas (Mercedes) en teamgenoot Kimi Räikkönen voor. Max Verstappen werd vierde, terwijl Lewis Hamilton met pech te maken kreeg.

Vettel pakte zijn vijfde pole van het seizoen met een rondetijd van 1:11,212. Al na één run in Q3 stond hij bovenaan, maar in zijn tweede poging voor zijn thuispubliek verbeterde de Duitser zichzelf nog eens. Het was genoeg voor ruim twee tienden van een seconde voorsprong op Bottas, en drie tienden op Räikkönen.

Voor Vettels grote titelrivaal Lewis Hamilton liep de kwalificatie op Hockenheim uit in een grote teleurstelling. Al in de eerste kwalificatiesessie ging Hamiltons auto kapot. Het voertuig schakelde niet meer, waardoor de Brit het midden op het circuit moest parkeren. Mercedes liet later weten dat Hamiltons auto een hydraulisch probleem had. Mogelijk werd dat veroorzaakt door een aantal stuiterpartijen over de kerbs. De viervoudig kampioen zal de race hoe dan ook in de achterhoede moeten beginnen.

Verstappen vierde
De vierde startplaats is zondag voor Max Verstappen. Hij kwam geen moment in de buurt van de pole position. In de bochtige gedeeltes was zijn Red Bull prima, maar zoals gewoonlijk leverde hij op de rechte stukken tijd in. Uiteindelijk was de Nederlander meer dan zes tienden langzamer dan Vettel.

Verstappens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo kwam alleen tijdens Q1 in actie. Daarna vond hij het welletjes. De Australiër wist namelijk al dat hij hoe dan ook achteraan moet starten: hij wisselde voorafgaand aan het weekend zijn MGU-K, wat hem op een gridstraf kwam te staan.

Haas was op Hockenheim opnieuw snel. Kevin Magnussen pakte de vijfde startplek, binnen een seconde van Vettel. Achter hem vertrekt zondag Romain Grosjean. De Renault legden beslag op de vierde startrij, met Nico Hülkenberg op zeven en Carlos Sainz op acht. Voor Charles Leclerc was er een twee Q3 op rij: hij werd negende. Sergio Pérez sloot de top tien af.