Charles Leclerc zegt dat het incident met Max Verstappen bij de start van de race in Japan een ‘lastige situatie’ was. De Monegask had last van onderstuur en raakte Verstappen, die even later moest uitvallen door de schade. Leclerc heeft er een straf van vijf seconden aan over gehouden, evenals een straf van tien seconden voor het doorrijden met schade.

Leclerc had net als Vettel een slechte start. De Monegask viel daardoor terug tot de derde plaats, maar Verstappen zat aan zijn buitenkant in bocht twee. Leclerc gleed naar buiten en raakte daarbij de Nederlander, wiens race daarna al snel voorbij was.

”Het is duidelijk dat ik onderstuur had in die bocht en hem raakte. Ik zat achter Seb en Lewis, ik moet nog naar de beelden van buiten de auto kijken. In de auto was het een lastige situatie. Na het incident in de eerste ronde wisten we dat het lastig zou worden. Ik had het naar mijn zin om al die coureurs in te halen, maar ik ben hier niet om zesde te worden. Het is dus een teleurstellende race geweest. Wat betreft de strategie konden we niet veel beter doen”, aldus Leclerc tegen Sky Sports.

Dankzij de slechte start van beide Ferrari’s kon Valtteri Bottas er met de zege vandoor gaan. ”Mattia (Binotto) zei het al voor de race. We moeten alles perfect doen om Mercedes te kunnen verslaan. De start was ons zwakste punt vandaag”, aldus Leclerc.

De stewards besloten in eerste instantie dat er geen onderzoek nodig was, maar een aantal rondes later kwam dat onderzoek alsnog. Hij heeft uiteindelijk een tijdstraf van vijf seconden gekregen voor het incident met Verstappen. Bovendien kreeg hij een straf van tien seconden voor het doorrijden met een beschadigde auto, terwijl de FIA Ferrari de opdracht gaf om hem naar binnen te halen. Door de toegevoegde vijftien seconden zakt hij terug naar de zevende plaats.

Na de race wist de Monegask niet of hij een straf kon verwachten, omdat hij de beelden van het incident nog niet had bekeken. ”Het verpestte ook de race van Max. Als ze niks besloten hebben, dan was het waarschijnlijk niet duidelijk”, voegde hij nog toe bij Ziggo Sport.