*

Leclerc waarschuwde team: ‘We gaan het niet redden, Vettel mindert vaart’

Laurens Stade

Laurens Stade

30 november 2019 16:07

Leclerc waarschuwde team: ‘We gaan het niet redden, Vettel mindert vaart’
Motorsport Images

Het was een pijnlijk moment voor Ferrari en Charles Leclerc: de Monegask wilde aanzetten voor zijn laatste run in Q3, maar zag net voordat hij aan zijn ronde kon beginnen de rode lampen verschijnen.

Bij het uitrijden van de pitstraat krijgt Leclerc al de waarschuwing dat het krap zal worden. ”De baan is vrij. We zitten krap op de outlap. We hebben een marge van vijf seconden”, meldt zijn engineer.

”Hoeveel marge hebben we?”, vraagt Leclerc bij het ingaan van bocht 19. ”We hebben geen marge, we moeten pushen”, luidt het antwoord van de engineer. Als de Monegask bocht 20 nadert weet hij al: ”We gaan het niet redden, Sebastian mindert vaart.”

”Oké blijf doorgaan”, spurt zijn engineer hem nog aan, maar Leclerc is duidelijk niet blij als hij bij het start/finishgedeelte de rode lampen aan ziet staan. ”Ach ja”, zucht de Monegask, die daarna flink nee schudt. Hij krijgt daarna nog de gewoonlijke instructies, maar hij zegt zelf verder niets.

Lees ook: Vettel: ‘Dit circuit ligt ons duidelijk niet’

Foto: Motorsport Images

Risico bij de start
”Ik heb geen idee wat daar gebeurde”, verklaart Leclerc bij Sky Sports. ”Maar dat is het leven, soms gebeuren dit soort dingen. Ik weet niet of het pech was of dat we iets beter konden doen. We zullen het analyseren om te voorkomen dat het nog eens gebeurt”, aldus Leclerc, die tijdens Q3 nog was geschrokken van het verschil met de Mercedessen in de laatste sector. ”Zes tienden?”, klonk de verbazing in de stem van Leclerc over de boordradio.

Hij start vanwege de gridstraf van Valtteri Bottas vanaf de derde plaats en ziet mogelijkheden voor de zege. ”Ik ga bij de start wel wat risico nemen, want ik moet vóór Verstappen eindigen in het kampioenschap. Ik ga mijn best doen en we zien wel hoe het loopt”, aldus de 22-jarige Ferrari-coureur.

Lees ook: Waar valt nog voor te strijden in Abu Dhabi?

Leclerc zal de race starten op de medium band, terwijl Vettel op de zachte band zal starten. ”Het was de bedoeling dat we allebei op de zachte band zouden starten. Ik reed een goede ronde op de zachte band in mijn eerste run en ik was bereid om een setje van de mediums op te offeren, maar dat was alleen als ik niet sneller zou zijn. Ik redde het uiteindelijk, dus dat was goed”, aldus Leclerc.

Foto: Motorsport Images

Gerelateerd