*

Waar valt nog voor te strijden in Abu Dhabi?

Laurens Stade

Laurens Stade

29 november 2019 08:00

Waar valt nog voor te strijden in Abu Dhabi?
Motorsport Images

Met de Grand Prix van Abu Dhabi komt alweer een einde aan het seizoen 2019. Lewis Hamilton kroonde zich in Amerika tot zesvoudig wereldkampioen terwijl Mercedes al in Mexico de constructeurstitel veiligstelde. Met nog één race lijkt er dan ook nog weinig om voor te strijden, maar niets is minder waar. 

Het belangrijkste gevecht dat in Abu Dhabi nog beslist zal worden heeft betrekking tot niemand minder dan Max Verstappen. De Nederlander staat momenteel derde in het kampioenschap met 260 punten. Hij heeft daarmee een voorsprong van slechts elf punten op Charles Leclerc. De derde plaats is natuurlijk niet waar de coureurs zelf om willen strijden, maar het brengt wel meer geld in het laatje voor het team. Wat hier nog een belangrijke rol kan gaan spelen is het bonuspunt voor de snelste raceronde.

Mocht Leclerc de race winnen, dan mag Verstappen niet lager eindigen dan de vierde plaats. Dat is als geen van beide het bonuspunt pakt. Als Leclerc wint én de snelste ronde noteert, dan zal Verstappen hoe dan ook tweede moeten worden.

Lees ook: Verstappen: ‘We mogen tevreden zijn over dit seizoen’

Foto: Motorsport Images

Gelijkspel
Bij een zege voor Leclerc met het bonuspunt en een derde plaats van Verstappen zal het een gelijkspel worden, waarbij het aantal zeges telt. In dit geval zouden de twee evenveel zeges hebben en dus speelt het aantal tweede plaatsen dit seizoen een rol. Leclerc heeft er met zijn twee één meer dan Verstappen en zal dan dus boven de Nederlander eindigen.

Eindigt Leclerc vierde, dan zal Verstappen genoeg hebben aan de tiende plaats. Met de snelste raceronde voor Leclerc in dit scenario zal Verstappen niet lager dan negende mogen eindigen. Leclerc mag in alle gevallen niet lager eindigen dan de vierde plaats, terwijl een zege van Verstappen in alle gevallen de derde plaats zal veiligstellen.

Drie strijders voor zesde plaats
Bij de coureurs is het ook nog spannend in de strijd om de zesde plaats. Pierre Gasly en Carlos Sainz staan allebei op 95 punten, maar Alexander Albon hijgt in de nek van de Fransman en Spanjaard met een achterstand van elf punten. Het verrassende podium van Gasly en Sainz in Brazilië heeft de twee een goede uitgangspositie geboden, maar in Abu Dhabi zullen ze allebei hard moeten knokken voor de zesde plaats.

Albon moet hopen op pech voor Gasly en Sainz, maar hij mag in dat geval niet lager eindigen dan de vierde plaats. Mocht ofwel Gasly ofwel Sainz een punt pakken, dan zal Albon op het podium moeten komen, waar hij in Brazilië al in de buurt kwam totdat hij werd aangetikt door Lewis Hamilton. Wanneer één van de twee op de vierde, vijfde of zesde plaats eindigt, moet Albon de race winnen.

Lees ook: Albon: ‘Rondetijden zullen beter worden zodra ik de auto beter begrijp’

Foto: Motorsport Images

Renault vs. Toro Rosso, Racing Point vs. Alfa Romeo
Bij de constructeurs zijn de eerste vier plaatsen al beslist, maar de strijd om de vijfde plaats ligt nog volledig open. Renault staat op 91 punten, terwijl Toro Rosso mede dankzij het podium in Brazilië nu op slechts acht punten achterstand ligt van de Franse renstal, die zich als doel had gesteld om vierde te eindigen dit seizoen. De vijfde plaats is desondanks nog interessant voor het team vanwege de extra buit die daarbij komt kijken: een verschil van ongeveer drie miljoen dollar.

Ook is er nog een tweegevecht om de zevende plaats tussen Racing Point en Alfa Romeo. Het team van Sergio Pérez en Lance Stroll heeft een voorsprong van tien punten, maar Alfa Romeo lijkt beter in vorm te zijn. In Brazilië kwamen Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi als vierde en vijfde over de finishlijn, terwijl Pérez twee magere puntjes pakte en Stroll uitviel. Ook hier gaat het om een verschil van ongeveer drie miljoen dollar.

Lees ook: Pérez: ‘We verdienden de punten in Brazilië niet’

Foto: Motorsport Images