André Lotterer stapt in Abu Dhabi niet bij Caterham in. Doordat de Duitser heeft bedankt, lijkt er een kans te zijn dat Roberto Merhi zijn racedebuut kan maken, maar de Spanjaard zit nog in de wachtkamer.

Lotterer, die eerder aan de Grand Prix van België meedeed voor Caterham, liet afgelopen zaterdag weten door Caterham gevraagd te zijn in Abu Dhabi voor het team te racen. De WEC-coureur moest er even over nadenken, maar heeft het team inmiddels afgezegd, zo vertelt hij aan Autosport.

“Ik voelde me wel gevleid, want je wordt niet elke dag gevraagd om in de Formule 1 te rijden. Ik vond het ook geweldig om in België voor Caterham te racen, maar ik wil er eigenlijk alleen een vervolg aan geven als het onder de juiste omstandigheden is”, legt Lotterer uit.

Door het bedanken van Lotterer, lijkt Roberto Merhi een goede kans te maken bij het onder curatele gestelde team uit Leafield – dat de afgelopen twee races heeft gemist, maar er in Abu Dhabi wel weer bij zegt te zijn – in te stappen.

Merhi werkte eerder dit seizoen een aantal vrije trainingen af voor de formatie en volgens zijn vader heeft de 23-jarige Merhi een contract op zak waarin staat dat hij mag invallen als één van de vaste coureurs – Kamui Kobayashi of Marcus Ericsson – niet kan of wil deelnemen.

De situatie van Kobayashi bij Caterham is onbekend, maar Ericsson heeft met het team gebroken en rijdt dus sowieso niet in Abu Dhabi. Dat is de reden dat Caterham in ieder geval één coureur moet vervangen, en volgens vader Merhi staat dus ook al vast wie de vervanger moet zijn.

“Roberto moet ingezet worden, zo simpel is het”, verklaart ook hij ten overstaan van Autosport. “Hij is volgens zijn contract de aangewezen reserve en dat Caterham onder curatele staat, betekent nog niet dat ze dit soort overeenkomsten niet hoeven na te komen”, benadrukt Roberto Merhi senior.

“Ik heb al veel verschillende – en ook vreemde – verhalen gehoord waarin wordt gesteld dat Caterham een coureur zoekt, maar volgens mij zijn ze gewoon gebonden aan hun contract met mijn zoon”, aldus vader Merhi, die dat op deze manier – ‘ook aan de curator’ – duidelijk wil maken.

Conform het sportief reglement van de FIA mag een team gedurende een seizoen niet meer dan vier verschillende coureurs laten racen. Voor Caterham staat de teller al op drie, aangezien het gedurende 2014 Kobayashi, Ericsson en Lotterer heeft ingezet.

Door het vertrek van Ericsson is er een stoeltje vrij, maar Caterham mag – tenzij het dispensatie krijgt – nog maar één nieuwe coureur gebruiken. Dit betekent dat het, nu Lotterer afgezegd heeft, Kobayashi sowieso moet inzetten – al is het maar de vraag of hij dat wil – en daarnaast nog iemand anders moet zien te strikken. Merhi heeft zichzelf kandidaat gesteld, maar ook Rubens Barrichello, Alice Powell en Jolyon Palmer zijn genoemd.