Lotus-ceo Matthew Carter geeft ruiterlijk toe dat zijn team in financieel opzicht deels van Pastor Maldonado’s sponsor PDVSA afhankelijk is, maar de Venezolaan moet alsnog ook op de baan bewijzen dat hij het plekje waard is.

Dat vertelt Carter aan Autosport.com. “PDVSA is waarschijnlijk één van de grootste sponsors in de Formule 1 en het is een gegeven dat wij wat ons budget betreft van ze afhankelijk zijn. Dat ons budget sluitend is, komt deels door hun bijdrage aan het team”, zegt hij, verwijzend naar de aardoliemaatschappij die eigendom is van de Venezolaanse staat.

“PDVSA is momenteel onze grootste sponsor en we willen ze dus graag behouden, maar dat betekent nog niet dat Pastor zomaar zeker is van een zitje”, waarschuwt Carter. “Geen één coureur heeft die luxe immers en ook Pastor moet zijn aanwezigheid dus op het circuit rechtvaardigen.”

Dat Maldonado daar ondanks een puntloos begin van het seizoen toe in staat is, betwijfelt Carter daarbij niet. “Pastor krijgt de wind vaak van voren van de media en bepaalde groepen fans, maar hij is een goede coureur en bovendien erg snel. Daar is iedereen bij Lotus van overtuigd.”

“Vorig jaar kon hij jammer genoeg niet laten zien wat hij in zijn mars heeft, want we hadden hem en zijn teamgenoot Romain Grosjean een slechte auto gegeven. In hun ijver daarvoor te compenseren, gingen ze allebei wel eens over de limiet.”

“De auto voor dit seizoen is daarentegen wel goed. Helaas loopt het voor Pastor in de kwalificaties echter nog niet lekker – en hijzelf is ook de eerste om dat toe te geven – terwijl hij in de eerste twee races van de baan werd gereden en in China door een remprobleem bij een pitstop veel tijd verloor.”

Dat de seizoensstart niet naar wens is gelopen voor Maldonado, mag duidelijk zijn, maar Carter schrijft hem zoals gezegd nog niet af. “Met de auto van dit jaar moet hij zeker in staat zijn zich te bewijzen en het is nu aan Pastor om dat in de resterende vijftien races te doen.”