Genii Capital heeft een deel van het Lotus F1-team verkocht aan het Russische Yota Devices. Dat bericht Autosport, dat stelt dat het om een belang van zo’n tien procent gaat.

Yota Devices is een Russich concern dat zich richt op de IT- en communicatie-industrie. Het bedrijf doet dit als netwerkaanbieder, maar ook met eigen telefoons middels dochteronderneming Yota Phone, waarvan de naam niet geheel toevallig op de nieuwe Lotus E22 staat.

Volgens Yota-Devices woordvoerder Kirill Lubnin is de firma echter geen sponsor, maar investeerder in Lotus: “Het gaat niet om een sponsorovereenkomst”, vertelt hij aan Autosport. “We hebben een aandeel in het team gekocht.”

Hoewel Lotus niet openlijk gereageerd heeft op de overeenkomst, heeft Yota Devices volgens bronnen van Autosport tien procent van de aandelen van de in Enstone gevestigde renstal overgenomen.

Voor zover bekend heeft grootaandeelhouder Genii Capital daardoor nu nog 88 procent van Lotus F1 in handen, terwijl 10 procent nu aan Yota Devices toebehoort en de Britse zakenman Andrew Ruhan 2 procent bezit.

Lotus is al langer in het nieuws vanwege vermeende financiële perikelen en de verkoop van aandelen. Zo schermt Genii Capital inmiddels al meer dan een half jaar met een verkoop van een groot deel van het team aan investeringsmaatschappij Quantum Motorsport.