In een poging het tij na het huidige dramatisch verlopen seizoen te keren, stapt Lotus volgend jaar over van motorleverancier Renault naar Mercedes. Die deal was te mooi om te laten lopen, zegt teameigenaar Gérard Lopez tegen Autosport.

“Het is voor het team de juiste keuze”, vindt Lopez. “Veel mensen zouden het niet begrijpen als we het niet hadden gedaan. Mercedes heeft duidelijk de beste motor, en dat zal ook wel zo blijven. Ze hebben gewoon hun huiswerk beter gedaan. En wij zitten in de unieke positie dat we als niet-fabrieksteam de overstap kunnen wagen.”

Met de overstap naar Mercedes beëindigt de renstal een relatie met Renault die al bijna twintig jaar mee gaat – vanaf 1995, toen voorloper Benetton met de Franse motorbouwer in zee ging. Het vertrouwen in Renault is niet meer wat het geweest is: “Renault focust zich al een beetje op één of twee teams”, zegt Lopez, verwijzend naar de aankondiging dat Red Bull voortaan het de facto Renault-fabrieksteam is.

Maar de beslissing kwam uiteindelijk gewoon neer op motorvermogen, vertelt Lopez: “Renault heeft het dit jaar niet makkelijk gehad. Volgend jaar zal het allemaal wel wat beter gaan, maar Mercedes zullen ze nog niet inhalen. Dus voor ons was het puur een beslissing gebaseerd op prestaties.”

Total

De overeenkomst met Mercedes beperkt zich niet tot motoren: ook Mercedes-partner Petronas zit in het pakket. De deal die het team uit Enstone heeft met Total komt daarmee echter niet te vervallen, verzekert technisch directeur Nick Chester Autosport. “We hebben een heel goede relatie met Total, en we blijven hun producten gebruiken als smeermiddelen en in de versnellingsbak. We hebben veel onderdelen ontwikkeld in samenwerking met Total, dus dat werkt het best. ”

Diezelfde redenering past Chester toe bij de keus om wél gebruik te gaan maken van de motorolie en benzine van Petronas. “De motoren van Mercedes zijn ontwikkeld met Petronas-benzine, dus als je er dan brandstof van een ander merk in stopt, zet je jezelf meteen op achterstand. Dan moet je veel werk doen om alles goed te laten draaien, dus motorolie en benzine van Petronas zijn een logische keuze.”