In een poging de zaken voor volgend seizoen weer helemaal op orde te krijgen, hebben Renault en Red Bull nu besloten hun samenwerking radicaal om te gooien. Voortaan is Red Bull het fabrieksteam van de Franse motorleverancier, zo meldt Autosport.

Het seizoen 2014 verloopt tot nu toe voor zowel Renault als Red Bull teleurstellend. De Franse motoren komen flink kracht en snelheid tekort ten opzichte van de Mercedes-krachtbronnen. Mede daardoor heeft Red Bull dit jaar nog maar drie races gewonnen en is de totale dominantie uit de laatste helft van 2013 in geen velden of wegen meer te bekennen.

De nieuwe directeur van Renault Sport, voormalig Caterham-teambaas Cyril Abiteboul, legt uit dat daarom besloten is tot een andere benadering voor 2015. “We hebben het onszelf heel moeilijk gemaakt. We waren geen geïntegreerd geheel. Eén project als dat voor de nieuwe motor van dit jaar is al complex genoeg, maar in plaats daarvan hebben we nu vier projecten naast elkaar lopen – voor elke klant één.”

Na afloop van dit seizoen mogen de motorfabrikanten maximaal 48% van hun krachtbronnen aanpassen, om zo te proberen het verschil met de concurrentie kleiner te maken. Met de ontwikkeling voor Red Bull op één denkt Abiteboul dat zo effectief mogelijk te kunnen doen. “We krijgen een fabrieksteam. Daarmee moeten we optimaal integreren, en de andere klanten zullen moeten volgen. Zo is het nu eenmaal.”

Over de uiteindelijke doelstelling van Renault laat Abiteboul geen misverstand bestaan: “We gaan het proberen te doen op een manier die werkbaar is voor teams als Toro Rosso en Caterham, maar het belangrijkste doel is om met Red Bull weer het kampioenschap te winnen. Punt uit.”

Renault zal het Red Bull-team dus voortaan de royal treatment geven, maar andersom zal het team zelf ook personeel inzetten om Renault te helpen waar mogelijk te verbeteren. Red Bull-teambaas Christian Horner: “We gaan ons richten op de vlakken waar wij sterk in zijn, en Renault wat zwakker. Denk aan simulatie, of het maken van modellen. We zullen samenwerken in plaats van los van elkaar.”