Lotus-teambaas Eric Boullier laat er geen misverstand over verstaan. Met de E20 moet het team de weg naar boven weer vinden. De Fransman wil het team terug naar de top brengen en om te beginnen moet de formatie uit Enstone dit jaar bij de eerste vier eindigen.

 

Logischerwijs zou dit betekenen dat Mercedes, de nummer vier van 2011, verslagen moet worden. Boullier is in ieder geval blij dat het vorige seizoen erop zit. “Een nieuw jaar is een aangename verrassing na het slechte en hectische 2011”, aldus de Fransman. “Het is duidelijk dat onze ambities niet zijn aangetast. We werken onverstoord door aan het volledig reorganiseren, verbeteren en veranderen dat we een jaar geleden zijn gestart.”

 

“Ons doel is duidelijk en de aandeelhouders zijn erg toegewijd. We willen een topteam zijn en er ook als een beschouwd worden. 2012 is het jaar waarin we de laatste aanpassingen doen om in 2013 volledig operationeel te zijn met ons ambitieuze plan. We verwachten dat we dit jaar kunnen strijden voor de vierde plaats.”

 

Uiteraard heeft Boullier het volste vertrouwen in zijn rijdersduo. “Het reflecteert de ambities van het bedrijf en het team. Räikkönen is de spil in ons plan om voor het topplaatsen te vechten. Ook is het goed om Grosjean in het team te hebben. Hij heeft zijn waarde, snelheid en talent in de afgelopen anderhalf jaar getoond. Hij is nu volwassen en klaar voor het werk. Bovendien is hij goed voor de Franse markt, via Total en Renault. Het is goed om hem in huis te hebben en hij is belangrijk voor onze toekomst.”

 

“Met Jérôme d’Ambrosio hebben we een derde rijder met ervaring in huis. Vorig jaar reed hij elke race en hij presteerde goed met het materiaal dat hij tot zijn beschikking had. Hij is fris en gemotiveerd en kijkt over de schouders van de racecoureurs mee om hun bij te staan op het circuit en zoveel mogelijk te leren. Hij is een prima toevoeging aan ons team.”

 

Lotus verbetert zich volgens Boullier niet alleen op het rijdersgebied. “Onze windtunnel voor schaalmodellen van zestig procent is sinds vorig jaar operationeel en leverde een fantastische bijdrage aan de ontwikkeling van de E20. We gebruiken het zo effectief mogelijk om de auto verder te ontwikkelen.”

 

“Vanaf april is onze ‘driver in the loop’-simulator operationeel. Ook dit is een fantastische bron van informatie voor onze ingenieurs om de ontwikkeling van de E20 naar een hoger plan te tillen. Het benadrukt onze intenties.”

 

“We zijn sinds 2010 bezig aan een lang en intensief proces. Het lukt je niet om in een dag of maand weer wereldkampioen te worden. Daarvoor is tijd nodig. Onze structuur is opnieuw nagelopen. 2012 is de laatste stap in het bouwen van een winnend team. Dat is een duidelijk doel voor dit jaar, maar ook voor 2014.”