Ma Qing Hua is de eerste Chinese coureur die voor eigen publiek in actie is gekomen tijdens een vrije training. Met een tijd van 1.43.535 werd hij laatste, anderhalve seconde achter teamgenoot Giedo van der Garde.

De Chinees was bijna zeven seconde langzamer dan Nico Rosberg, die de snelste tijd noteerde in de ochtendsessie. Ondanks de niet al te snelle tijd en de laatste plaats is Ma toch vooral trots. “Het is voor mij de eerste keer dat ik deelneem aan een vrije training op vrijdag in mijn vaderland”, zegt de Chinees die vorig jaar al wel enkele trainingen reed voor HRT. “Ik was helemaal gefocust op mijn testwerk en ben zeer tevreden met het testproces. Caterham heeft me deze kans geboden en ik voel me ook heel goed in hun auto.”

“Ik heb in totaal 20 ronden gereden en probeerde steeds mijn rondetijden te verbeteren”, vervolgt Ma. “Op het einde van de vrije training hadden we wat problemen, waardoor ik mijn lange run steeds af moest breken. We hebben wel de hele training kunenn voltooien en ik heb veel geleerd. Cyril Abiteboul, de teambaas van Caterham, was heel tevreden dus dan ben ik dat ook.”

Het was in totaal de vijfde Formule 1-sessie voor Ma. Vorig jaar kwam hij al in actie voor het inmiddels opgeheven HRT-team. Hij reed toen in Italië, Singapore, Abu Dhabi en in de Verenigde Staten. Allen keren bleef het bij een eerste vrije training. Tegenwoordig rijdt Ma in het GP2-team voor Caterham.

Hoewel Ma niet de meest getalenteerde coureur is, kan hij wel veel geld binnen brengen. HRT hoopte dat de Chinese coureur veel nieuwe sponsoren uit zijn thuisland mee kon brengen. Hoewel dit heel erg tegen viel, heeft Caterham de coureur dus inmiddels in de armen gesloten.

Het is te hopen voor het team van Giedo van der Garde dat het wat oplevert, want voorlopig is Ma nog niet toe aan het grote werk. Na de eerste GP2-race van het team moest hij uitgeput uit de auto worden getakeld en ook in een Formule 1-auto heeft Ma dus nog geen potten kunnen breken, getuige zijn laatste plaats en grote achterstand.