De Chinees Ma Qing Hua maakt aanstaande vrijdag zijn debuut tijdens een Grand Prix-weekend. De Chinese reservecoureur van HRT mag in de eerste vrije training op Monza de auto van Narain Karthikeyan lenen.

Het wordt zijn tweede F1-ervaring, nadat hij eerder dit jaar voor de Spaanse formatie de talententest op Silverstone afwerkte.

“Dit is een belangrijke stap in mijn droom om een Formule 1-coureur te worden”, zegt Ma in een persbericht van HRT. “Het wordt de tweede keer dat ik in de auto rijd, na de test op Silverstone. Ik kijk er erg naar uit om op een circuit als Monza te rijden. Het doel van de sessie is om verder te komen in mijn programma. Ik moet meer meters maken en ervaring op doen achter het F1-stuur. Ook wil ik het team helpen met alles wat ze maar nodig hebben.”

“Ik kijk er erg naar uit”, vervolgt Ma. “Maar ik blijf kalm omdat ik de afgelopen maanden veel getraind heb om hier klaar voor te zijn. Ook heb ik veel tijd doorgebracht in de simulator om circuits te leren kennen en om te ervaren hoe een F1-auto reageert. De afgelopen maanden was ik al aanwezig bij het team tijdens races dus ik heb al veel geleerd van mijn ingenieurs en teamgenoten. Zij hebben hun informatie en ervaring met mij gedeeld. Dat kan goed van pas komen.”