Dennis van de Laar staat komend weekend voor de tweede keer aan de start van de Macau Grand Prix Formule 3. Zijn voorlopige 24e startplaats is echter weinig hoopgevend. “Ik kom tekort”, erkent hij.

In 2012 reed Van de Laar voor het eerst in Macau. Hij heeft gemengde gevoelens over gehouden aan zijn debuut. Tijdens de tweede vrije training eindigde hij in de muur. En door een crash in de slotfase van de hoofdrace eindigde hij als 24ste en laatste.

Omdat Van Amersfoort Racing, het team waar hij het afgelopen jaar Formule 3 Euroseries mee reed, nauwelijks ervaring heeft op Macau besloot de Nederlander niet opnieuw met de Nederlanders naar het gokstaatje af te reizen, maar in te gaan op het aanbod van Mücke Motorsport. Met een jaar
ervaring op zak, de nodige begeleiding van Renger van der Zande, keek hij uit om te rijden bij de traditionele seizoensafsluiter.

Formule 1 sprak de negentienjarige na de tweede vrije training op vrijdag. “Dit is niet waar ik op hoopte. Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar dat het zo slecht gaat, valt tegen.” Eén van de redenen waarom Van de Laar voor Mücke koos, is hun kennis en ervaring. “Ik heb naar de data gekeken en weet dus waar ik het laat liggen. Ik had gehoopt na de kwalificatie van gisteren vandaag een stap te maken, maar dat is dus niet gelukt.”

Van de Laar weet wat hem te doen staat. “Ik rem te vroeg en mijn bochtensnelheid is ook te laag”, geeft hij eerlijk toe. “Ik weet waar het aan ligt, toch lukt het me niet sneller te gaan.” Een mentale kwestie. “Op een normaal circuit maakt het niet uit als je een foutje maakt of er even afgaat. Hier wordt je daar gelijk op afgerekend. Ik ben te voorzichtig. Mentaal moet de knop om.”

Update: In de tweede kwalificatie noteerde Van de Laar de 21ste tijd waardoor hij op de startgrid stijgt naar de 22ste startplaats. Raffeale Marciello start van pole, voor Felix Rosenqvist,(teammaat van Van de Laar).