Manor-directeur Graeme Lowdon ziet in dat zijn team aan de bak moet als Haas F1 zich als nieuw team meldt in 2016. Dit om recht te houden op het voor het achterhoedeteam zo belangrijke prijzengeld.

Manor, dat officieel nog als Marussia staat ingeschreven, krijgt momenteel prijzengeld uitbetaald omdat het in twee van de afgelopen drie seizoenen bij de eerste tien in het constructeursklassement eindigde, wat de vereiste is om prijzengeld te krijgen vanuit de sport.

Aangezien er momenteel nog maar tien teams meedoen, is Manor tot en met minstens 2017 van dit soort betalingen verzekerd. Maar als Haas er in 2016 bij komt als elfde team, kan Manor het prijzengeld na 2017 wel eens verliezen als Haas erin slaagt om Manor in 2016 en daarna te verslaan.

In gesprek met Autosport benadrukt Lowdon dan ook dat zijn team er alles aan zal doen om nieuwkomer Haas in 2016 voor te blijven: “Absoluut”, bevestigt hij. “Van wat ik tot op heden heb gezien, gaan zij het in de Formule 1 heel anders aanpakken dan wat we gewend zijn. Het wordt interessant om te zien hoe dat voor ze uitpakt, dus wij moeten proberen volgend seizoen zo competitief mogelijk te zijn.”

Zoals bekend werkt Haas nauw samen met Ferrari, waarvan het zoveel mogelijk onderdelen en kennis zal inkopen. Daarnaast hebben de Amerikanen ook een deal met Dallara, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van het chassis. Manor doet het daarentegen zoveel mogelijk zelf en is volgens Lowdon al druk bezig met de auto voor 2016: “Het ziet er wat dat betreft heel goed uit”, vertelt hij. “Dat is fijn, want het motiveert iedereen binnen het team.”

Voor de rest van 2015 is het volgens Lowdon vooral zaak voor het team om na een chaotisch begin van het jaar eerst even op adem te komen tijdens de zomerstop. Daarna moet het zowel op als naast de baan vooruitgang blijven boeken, zo besluit de Brit.