Als Marussia eind vorig jaar niet failliet was gegaan, dan had de renstal dit jaar hoge ogen kunnen gooien. Dat denkt althans Graeme Lowdon, sportief directeur van het uit de Marussia-as herrezen Manor.

Volgens Lowdon zag het er voor het bankroet goed uit voor Marussia. “We waren op een punt gekomen waarop we in 2015 voor verrassingen hadden kunnen zorgen”, zegt Lowdon tegen de BBC. Daarmee doelt de Brit op de behaalde negende plaats in het constructeurskampioenschap, die het team een hoop prijzengeld kon opleveren.

“We hadden twee teams verslagen die zowel meer geld hadden als betere auto’s, maar wij raceten beter”, gaat Lowdon verder. “Als ik dan zie waar de concurrentie nu staat, en kijk naar de 2015-auto waar Marussia al heel ver mee was, dan hadden we wel voor wat opschudding kunnen zorgen als we niet hadden moeten stoppen. Maar nu lopen we weer achter.”

Afgelopen weekend kreeg het herboren Manor nog geen kans om iets aan die achterstand te doen. “In Melbourne konden we nog niet laten zien wat we kunnen”, stelt de Lowdon vast. Door ingewikkelde softwareproblemen reden de Manors geen meter, en daar was niks aan te doen: “De problemen waren niet heel groot, maar we hadden veel tijdsdruk. En ze geven ons heus geen toestemming om op maandag te racen.”

Bij de tweede race, in Maleisië, liggen gewoon weer nieuwe kansen voor het team, houdt Lowdon vol. “Als het in Melbourne allemaal vlekkeloos was verlopen, waren we er gewoon gestart, maar zo is het leven nou eenmaal niet”, zegt hij. “In Kuala Lumpur zullen we er veel beter voor staan.”

Bianchi

Ondertussen denkt het team nog vaak aan zijn voormalig coureur Jules Bianchi, die sinds zijn crash in Suzuka vorig jaar in coma ligt. Bianchi heeft er met zijn twee punten in Monaco alleen al voor gezorgd dat het team er dit jaar nog bij is, weet Manor-teambaas John Booth. “Zijn puntenfinish heeft de nieuwe investeerders uiteindelijk overtuigd van het potentieel van het team”, citeert het Franse Auto Hebdo hem.

“Door hier nu te zijn met het team, laten we Jules weten dat we niet opgeven voor de vlag is gevallen”, vervolgt Booth. “Ik hoop dat onze aanwezigheid zijn ouders goed doet, al is het maar een heel klein beetje. Wij zijn nu als eerste bovengekomen uit de moeilijkste periode die het team ooit heeft gekend, en ik weet zeker dat Jules daarin ook zal slagen.”