Sebastian Vettel moet zich minder opwinden en kalmer worden achter het stuur. Dat vindt Ferrari-president Sergio Marchionne.

Wat betreft de gang van zaken bij Ferrari is het qua coureurs een gevalletje ‘work in progress‘, zo wordt Marchionne in de eerste plaats geciteerd door het Italiaanse dagblad La Repubblica.

“We kijken rond met oog op de toekomst en kijken ook goed naar hoe het er qua coureurs bij andere teams voor staat”, zo laat de Ferrari-president weten.

“Dit betekent niet dat we geen vertrouwen hebben in onze huidige coureurs”, benadrukt hij. “Maar ik denk wel dat je zou kunnen zeggen dat we ook kritisch kijken naar wat onze jongens doen.”

Vettel
Het contract van zowel Kimi Räikkönen als Sebastian Vettel loopt eind 2017 af. Waar het Vettel aangaat, is het volgens Marchionne daarbij nog te vroeg om nu al over contractverlenging na te denken.

“We moeten eerst maar eens kijken of hij zich in 2017 nog goed bij ons voelt. We moeten hem daarbij een auto geven waarmee hij kan winnen, anders heeft aan de toekomst denken geen zin.”

“Sebastian wil winnen met ons, dat weten we, maar kunnen wij hem dat soort garanties geven?”, vraagt Marchionne zich hardop af, waarbij hij stelt dat Ferrari ook het nodige van Vettel verlangt.

“Hij moet geconcentreerd rijden, kalm blijven achter het stuur en zich niet opwinden, dat is wat wij dan van hem willen zien”, zo maakt de grote baas van Ferrari-eigenaar Fiat Chrysler Automobiles duidelijk.

“Vettel moet zich erop richten races te winnen en de andere coureurs te verslaan op het circuit. Hij moet niet verwikkeld raken in persoonlijke vetes”, vindt Marchionne.

De uitspraken van Marchionne volgen op eerdere uitingen van Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene. Die riep Vettel op zich ‘gewoon op het racen’ en niet op randzaken te concentreren.

Arrivabene verklaarde daarbij eveneens dat iedereen binnen Ferrari ‘ook Vettel’ zijn of haar plek moet verdienen. Vettel liet in reactie daarop echter weten Ferrari ook als team te willen helpen.

Räikkönen kan op waardering van Marchionne rekenen voor zijn 2016.

Räikkönen
Wat Räikkönen betreft verklaart Marchionne ’tevreden’ te zijn over het seizoen van de Fin. “Hij gaat in 2017 dan ook bij ons verder, maar hoe zit het daarna?”, blijft de Ferrari-preses het antwoord schuldig.

“We moeten maar afwachten of hij na volgend seizoen nog verder wil, of dat hij liever met pensioen gaat”, zegt Marchionne over de 37-jarige Fin, volgend jaar de oudste coureur op de grid.