Op de laatste dag van de test in Abu Dhabi, maakte Raffaele Marciello bij Ferrari voor het eerst zijn opwachting als Formule 1-coureur. Het was een bijzondere ervaring voor de Italiaan.

“Er kwam een droom voor me uit”, laat Marciello weten aan ferrari.com. “Als je als Italiaan in een Ferrari mag rijden – tijdens een officiële test nog wel – is het behoorlijk emotioneel.” De emoties werden alleen nog maar versterkt door het gemis van Jules Bianchi, vertelt Marciello. “Het was onmogelijk niet aan hem te denken. Ik ben hier vandaag voor een deel omdat hij er niet is”, zegt Marciello over de gewonde Franse coureur, die net als hij onderdeel is van de Ferrari Driver Academy. “Jules leerde me altijd om tot het uiterste te gaan, en dat heb ik vandaag voor hem geprobeerd.”

Dat ging Marciello niet slecht af: de coureur liet gisteren in de F14T de op-één-na-snelste tijd van de tweedaagse testsessie noteren. “Het was mijn eerste keer achter het stuur van de auto”, doet hij verslag. “Je voelt wat vermogen en remkracht betreft heel duidelijk het verschil met de GP2. Ik moest mijn rijstijl gaandeweg aanpassen, maar over het algemeen voelde ik me op mijn gemak. Ik hoop dat ik het team heb geholpen nuttige data te verzamelen.”

De 19-jarige Marciello, die in Abu Dhabi het stuur overnam van Kimi Räikkönen, werd in 2010 na een sterk debuutseizoen in de autosport opgenomen in de Ferrari Driver Academy. Na een oppermachtige titel in het EK Formule 3 in 2013, stroomde de belofte dit jaar door naar de GP2-klasse. Daar beleefde hij geen slecht eerste jaar: drie derde en één eerste plaats leverden hem de achtste plaats op in het kampioenschap.