Red Bull-topman Helmut Marko verwacht dat Pierre Gasly vanaf de tweede helft van 2019 een volwaardige vervanger van Daniel Ricciardo is bij het topteam van de energiedrankfabrikant.

Gasly maakt na dit seizoen de overstap van opleidingsteam Toro Rosso naar het grote Red Bull omdat Daniel Ricciardo daar vertrekt en naar Renault gaat. Voor Gasly komt de promotie – net als bij zijn directe voorgangers Daniil Kvyat en Max Verstappen – al vroeg: hij debuteerde immers pas eind 2017 in de Formule 1 en heeft er na dit seizoen pas 26 Grands Prix op zitten. Een stuk minder dan de 150 waar Ricciardo eind 2019 op staat als hij Red Bull verlaat.

“We verwachten dat Pierre halverwege 2019 een volwaardige vervanger is van Daniel”, vertelt Marko dan ook op ServusTV. Volgens Red Bulls talentscout en topman zit het in de basis namelijk wel goed met de jonge Fransman, maar ontbreekt het Gasly nog aan ‘routine’. “Qua pure snelheid zal hij in de kwalificatie echter niet ver achter Max moeten liggen. Dat is ook zijn grootste kracht. De rest moet hij nog leren”, erkent Marko, die er dus op vertrouwt dat dit nog wel komt.

Ervaring?
Gasly maakt de stap van Toro Rosso naar Red Bull met iets meer Grands Prix achter zijn naam dan Verstappen er had toen hij al vroeg in seizoen 2016 gepromoveerd werd. De Nederlander had destijds pas 23 Formule 1-races gereden. Verstappen verving bij Red Bull, zoals bekend, de Rus Kvyat, die pas op 19 Grands Prix stond toen hij van Toro Rosso naar Red Bull ging. Kvyat reed er vervolgens 21 voor Red Bull.

Gasly en Verstappen kunnen het naast de baan goed met elkaar vinden.

Vrienden met Max
Gasly verheugt zich uiteraard op de overstap en noemde het eerder al ‘een geweldige kans’. De 22-jarige coureur uit Rouen erkende wel dat er natuurlijk meer druk bij komt kijken. “Maar ik hou wel van een uitdaging.” Gasly heeft verder zin in de samenwerking met Verstappen. “Dat is erg cool, want we kennen elkaar al lang en kunnen het goed met elkaar vinden.”

“Max en ik raceten in 2010 in de karts al tegen elkaar, maar niet in hetzelfde team. We hebben toen al een aantal duels uitgevochten. Soms pakte dat goed voor me uit, soms niet, maar het was erg leuk. We hebben veel respect voor elkaar als coureurs en als vrienden, dus ik zie er zeer naar uit zijn teamgenoot te worden. Dat we goed bevriend zijn, is alleen maar goed voor het team.”