Max Verstappen en Daniel Ricciardo moeten geduld hebben, want het komt wel goed met hun team Red Bull. Dat zegt Red Bull-topman Helmut Marko.

In gesprek met Formula1.com herhaalt Marko dat Red Bull ’twee problemen’ heeft, te weten de betrouwbaarheid en performance van de Renault-motor en een chassis dat (nog) niet zo goed is als gehoopt. “Maar we werken er dag en nacht aan onze achterstand goed te maken.”

Renault introduceert daarbij tijdens het raceweekend in Canada, in juni, een motorupdate, terwijl Red Bull zelfs twee Grands Prix eerder – half mei in Spanje – met een omvangrijke update voor het RB13-chassis komt. “Het gaat om heel veel nieuwe onderdelen”, zegt Marko.

“We zijn vrij optimistisch gestemd dat dit een aanzienlijke stap voorwaarts betekent”, vervolgt de Oostenrijker, die aangeeft dat Verstappen en Ricciardo dus nog even geduld moeten hebben, maar dit vermoedelijk beloond zal worden: “Zeker voor coureurs is geduld een schone zaak”, stelt hij.

Met Ferrari na drie races op 102 punten, Mercedes op 99 en Red Bull op 47, is het de vraag hoe het team van de energiedrankfabrikant er voor staat tegen de tijd dat de motor en het chassis geüpdatet zijn. Marko maakt zich daar bij voorbaat echter niet druk om.

Gevraagd door Formula1.com of Ferrari en Mercedes dan niet te ver buiten bereik zijn voor Red Bull – en Verstappen en Ricciardo – om nog aanspraak op hoofdprijzen te maken, antwoordt hij als volgt: “Wie zegt dat? In 2012 stonden we met Sebastian Vettel bij het ingaan van de zomerstop 42 punten achter op Fernando Alonso, maar Vettel werd toch nog kampioen.”

“We zijn duidelijk de meesters van de inhaalslag”, zegt Marko met een kwinkslag, waarbij hij ook lachend reageert op de suggestie dat Red Bull de druk van een inhaalrace nodig heeft om als team op de top van haar kunnen te presteren. “Ha, niet echt, maar we weten waar we toe in staat zijn!”

Als het aan Marko ligt, is Red Bull later dit jaar een vaste waarde in het gevecht vooraan met Mercedes en Ferrari.