Het deed even denken aan de wintertests: toen crashte Pierre Gasly tot twee keer toe, iets wat zijn vertrouwen volgens Red Bull-kopstuk Helmut Marko nogal had aangetast. In Hockenheim ging het weer mis voor Gasly, net nu het eindelijk beter leek te gaan.

Na een stroeve seizoensstart was het vorige Formule 1-weekend, in Silverstone, een opsteker voor Gasly. Oké, het echt lekkere gevoel met Red Bulls RB15 was er nog altijd niet, maar de jonge Fransman kwalificeerde zich verdienstelijk, reed een prima race en finishte – dankzij Sebastian Vettel die Max Verstappen torpedeerde – voor het eerst voor teamgenoot Verstappen.

In de tweede vrije training op het hete Hockenheim ging het echter weer mis: Gasly verloor zijn RB15 bij het uitkomen van de laatste bocht, schoot door het grind en raakte de barrière, waarbij hij de linkerkant van zijn auto in puin reed.

Lees ook: VT2: Gasly crasht, probleem Verstappen en Leclerc leidt in warmste sessie van het seizoen

Normaal verschijnen de Red Bull-coureurs na de vrijdagtrainingen in elk geval nog even voor de camera’s, maar Gasly wilde niemand te woord staan. Terwijl teamgenoot Verstappen verhaal stond te doen voor de verzamelde pers, flitste Gasly snel voorbij, richting Red Bulls Holzhaus-hospitality onderkomen.

Wie echter wel wat te zeggen had, was Marko. Een duidelijk niet happy Marko. “Er was geen probleem met de auto, Gasly verloor hem gewoon”, zegt hij over de fout van de Fransman. Of dit het vertrouwen van zijn coureur een nieuwe deuk geeft, was de vervolgvraag. “Ik hoop van niet”, antwoordde Marko zonder enige emotie. “We moeten ook maar zien dat we de auto kunnen repareren. We beginnen door de onderdelen heen te raken.”

Die laatste opmerking van Marko staat niet op zich: Red Bull werkt hard aan de RB15 en komt geregeld met nieuwe updates, maar heeft daar niet altijd grote aantallen van. Bijvoorbeeld in Oostenrijk reed Gasly vanaf de kwalificatie met een oude specificatie voorvleugel, omdat Red Bull er nog maar één had nadat Verstappen en Gasly er allebei een beschadigd hadden op de hoge kerbstones aldaar – en het nieuwe exemplaar was toen voor Verstappen.

Of het nou een kostbare crash was en een lastige reparatie blijkt of niet, de schuiver zet Gasly hoe dan ook vol onder druk. “Ik heb nog niet met hem gesproken”, liet Marko kort na de sessie nog optekenen. Op dat moment was Gasly net, omgekleed en al, met haastige spoed Red Bulls motorhome ingeschoten voor de debrief. Mocht Marko hem daar nog willen spreken, dan lijkt het aan de blik op zijn gezicht te zien geen gezellig gesprek te worden.

Lees ook: Geeft Marko Gasly een deadline? ‘Beter presteren tot de zomerstop’