Genoegdoening, dat haalt Helmut Marko uit de zege van Max Verstappen in Oostenrijk. Genoegdoening wat betreft wat Red Bull de Nederlander te bieden heeft, en wat betreft de overstap naar Honda. “Iedereen verklaarde me voor gek toen ik zei dat we vijf races zouden winnen, maar ik geloof er nog in.”

Het was een boud statement van Helmut Marko voor aanvang van het seizoen: vijf zeges, dat was haalbaar voor Red Bull in het eerste jaar samen met motorleverancier Honda. “Iedereen verklaarde me voor gek toen ik dat zei, toen ik dat beloofde, maar ik geloof nog steeds dat het ons kan lukken”, antwoordt Marko lachend als een Japanse collega in een groepje verzamelde media – waaronder FORMULE 1 – hem vraagt ‘wat nu?’.

Dat laatste is een vraag, zo leek in elk geval voor aanvang van de race, die ook gesteld zou kunnen worden over Max Verstappens toekomst bij Red Bull, nu bevestigd is dat er een prestatieclausule in het contract van de coureur staat. “Er zijn allemaal experts die denken dat ze beter dan Max of dan ik weten wat er in het contract staat”, lacht Marko nogmaals. “Ons doel is nog altijd Max de jongste wereldkampioen te maken.”

Lees ook: Verstappens manager Vermeulen bevestigt: ‘Er is een prestatieclausule’

Over de rit naar de zege van zijn oogappel is Marko lovend. “Na de start was ik teleurgesteld, rekende niet meer op de zege. Maar Max werd wakker en reed een ongelofelijke race – vol vuur! Hij plaatste fantastische inhaalacties. Zo winnen, na terug te vallen bij de start, is veel spannender dan ‘gewoon’ winnen van de tweede startplek.”

Zoals te verwachten valt, is er behalve voor Verstappen ook lof voor het eerder aangehaalde Honda. “Max maakte geen fouten, en Honda maakte geen fouten. De betrouwbaarheid van de Honda is erg goed, Max is dit jaar nog geen een keer uitgevallen. Deze zege is ook dankzij Honda”, laat Marko daar geen twijfel over bestaan.

Lees ook: Verstappen over actie op Leclerc: ‘Dit is hard racen, anders kunnen we beter thuisblijven’