Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft na de Grand Prix van Oostenrijk kritiek op Sergio Pérez geuit. Volgens de Oostenrijker kreeg de Mexicaan voor de start van de race te horen dat hij niet buitenom moest inhalen in bocht 4, maar deed dat toch – met alle gevolgen van dien.

Het raceweekend in Oostenrijk begon met een valse start voor Pérez, die in de kwalificatie de vierde tijd noteerde maar vanwege track limits in Q2 plots van de dertiende plek moest starten in de sprintrace. Daar maakte hij flink wat plaatsen goed en zo kon hij in de hoofdrace van de vijfde plek beginnen.

Pérez had een goede start en hoopte het George Russell meteen lastig te maken voor de vierde plek, maar moest wachten tot bocht 4 om het echt te proberen. Daar zette hij de Red Bull aan de buitenzijde van de Mercedes, wat uiteindelijk tot contact tussen de twee leidde waarbij Pérez in de grindbak terechtkwam.

Lees ook: Pérez: ‘Het is aan Russell om zijn auto onder controle te houden’

De Mexicaan kon zijn weg vervolgen, maar deed dat wel met een flink gehavende RB18 waar de snelheid ver te vinden was. Red Bull-adviseur Helmut Marko haalde na de race niet uit naar Russell, maar naar Pérez. “We hadden voor de start al gezegd: ga niet aan de buitenkant zitten in die bocht”, zegt Marko tegen Sky Sports. “Dat is onmogelijk. Dit was gewoon onnodig”, oordeelt Marko dan ook. “We hebben dit eerder gezien. Het werkt niet”, aldus de Oostenrijker.

Pérez reed een tijdje door met de beschadigde auto, maar na 24 ronden kwam er al een einde aan zijn race. “De auto was beschadigd en het was gewoon niet logisch om door te gaan. Er was veel schade aan de vloer”, legt Marko uit. “Hij had dan misschien twee ronden achter de leider gefinisht, dus dat had geen nut gehad. Het was beter om de kilometers te sparen”, aldus de Red Bull-adviseur.

Het incident deed Marko wel denken aan de crash tussen Alexander Albon – destijds nog Red Bull-coureur – en Lewis Hamilton in 2020. “Ik denk niet dat Mercedes het leuk vindt als onze auto’s er buitenom voorbijgaan in bocht 4”, grapt Marko. “Het was jammer omdat je kon zien dat Checo ervoor zat. Het was een bijna perfecte imitatie van het incident tussen Lewis en Albon een paar jaar geleden. Het is jammer dat we niet meer ruimte kregen”, besluit de Oostenrijker.