Red Bull-adviseur Helmut Marko ziet Lotus dit jaar als grootse uitdager van zijn team. Grootste zorg van de Oostenrijker is het feit dat zijn team niet kan uitvinden waarom de Lotus zo snel is.

“Op dit moment is Lotus onze grootste tegenstander”, vertelt Marko aan Kleine Zeitung. “Groter dan alle andere, inclusief Ferrari. Zoals het er nu uitziet zal dat voor het hele seizoen gelden. Maar het seizoen is nog lang, dus er is nog van alles mogelijk.”

De uitspraak van Marko lijkt lichtelijk provocerend richting de Italianen. Ferrari is het seizoen goed begonnen. Door een kapotte voorvleugel en defecte DRS heeft Alonso in zowel Maleisië als China vrijwel zekere podiums uit zijn handen zien glippen. Het huidige verschil van dertig punten was dan teniet gedaan.

“We houden Lotus zeker goed in de gaten”, vervolgt Marko. “Het is voor ons echt een mysterie waarom zij zo hard gaan.”. Op de vraag of Marko Lotus in de gaten houdt vanwege Kimi Räikkönen, antwoord de Oostenrijker ontkennend. Er zou interesse zijn uit het Red Bull-kamp voor Räikkönen om Mark Webber te vervangen vanaf 2014.  “Wij bepalen pas vlak voor augustus met wie we het nieuwe seizoen willen starten. Er is nog helemaal niets besloten over het volgend seizoen. Er valt dus ook niets over te zeggen.”