Red Bull-kopstuk Helmut Marko is absoluut niet happy met de uitvalbeurt van Daniel Ricciardo in Bahrein. De Australiër stond er ineens naast nadat zijn auto plots stilviel. “We hebben een snelle en betrouwbare motor nodig.”

“Een elektrisch probleem”, noemde Red Bull Ricciardo’s uitvallen in het na de race uitgestuurde perscommuniqué. Een elektrisch probleem is in de Formule 1 niet altijd maar ook niet zeldzaam een eufemisme voor een motorprobleem. Teambaas Christian Horner leek dat al vlug te bevestigen, aangevend dat ‘een probleem met de energieopslag’ er debet aan zou zijn geweest.

Red Bull-kopstukken Marko en Horner (links en rechts) met middenin Renault-topman Cyril Abiteboul.

Gezien Red Bulls sinds 2015 fragiele relatie met motorleverancier Renault – als onderdeel waarvan de motoren tegenwoordig TAG Heuers genoemd worden door het team, omdat Renault niet langer in naam aan Red Bull verbonden wil zijn – liet ook Marko het tegenover Autosport na het beestje bij de naam te noemen. Toch was hij duidelijk over wat er mis ging. “Ricciardo had een probleem dat zich niet voor de eerste keer aandiende”, doelt hij op hoe de auto ‘ineens compleet stilviel’, iets wat vorig jaar ook wel eens gebeurde door motorproblemen.

Ricciardo’s teamgenoot Max Verstappen vertelde maandagavond aan Ziggo Sport dat hij tijdens de wintertests (waarschijnlijk) een keer hetzelfde probleem had. Hoewel hij het ‘niet ideaal’ noemde, zei de Nederlander zich geen grote zorgen te maken om de betrouwbaarheid. “Ik denk dat het over het algemeen redelijk oké is.” Marko lijkt zich er daarentegen wél druk om te maken. “We hebben een snelle en betrouwbare motor nodig”, laat hij er geen twijfel over bestaan dat het Red Bull daar momenteel aan schort.