“Sebastian Vettel heeft geen toekomst bij Ferrari.” Dat denkt talentscout Helmut Marko, de man die Vettel naar de Formule 1 haalde en als zijn beschermheer fungeerde in de tijd dat de Duitser zijn vier wereldtitels won voor Red Bull.

Of je het nou als ruis op de lijn ziet, een vertrouwensbreuk of verraad, duidelijk is dat het niet lekker zit bij Ferrari na de teamorderperikelen in Rusland. Vettel kreeg daar bij de start de slipstream van teamgenoot Charles Leclerc en nam de koppositie over, maar weigerde daarna pas op de plaats te maken toen Ferrari (volgens Leclerc en het team zoals vooraf afgesproken) de rollen wilde omdraaien.

Lees ook: Opnieuw ruis op teamradio Ferrari: ‘Maar ik heb Sebastian toch de slipstream gegeven?’

Uiteindelijk wist Ferrari Leclerc door de pitstopstrategie alsnog voor Vettel te krijgen, met de Duitser die direct daarna uitviel met een motorprobleem. De opvolgende safetycar bezorgde rivaal Mercedes vervolgens de zege. En de frictie bij Ferrari was na afloop van de race sowieso niet meteen verdwenen, met het teamorderrelletje dat nog doorsudderde.

Volgens Ferrari-teambaas Mattia Binotto gaat er nog verder over gesproken worden, maar voor Marko staat de uitkomst voor de langere termijn al wel vast: “Vettel heeft geen toekomst bij Ferrari”, verklaart hij tegenover Auto Bild Motorsport.

Lees ook: Vettel verbaasd: ‘Ik heb voor de race met Charles gesproken, alles was duidelijk’

Sebastian Vettel voor Charles Leclerc en de rest van het veld in Rusland.

Marko meent ook dat de viervoudig wereldkampioen werd benadeeld door de Scuderia, ‘geslachtofferd’ zelfs. “Het is Ferrari gelukt om de race niet te winnen, terwijl ze de snelste auto hadden. Sebastian was de snelste man op de baan, maar ze hebben hem geslachtofferd.” Dat Marko zich nu zo uitspreekt valt natuurlijk niet los te zien van zijn rol als kopstuk van Red Bull. Het vuurtje opstoken bij Ferrari komt ‘zijn’ team niet slecht uit.

Interessant is verder dat Marko Vettel natuurlijk van haver tot gort kent en nog altijd geregeld naar de bij Ferrari onder druk staande Duitser lonkt. Eerder dit jaar merkte Marko ook al op dat zijn voormalige pupil ‘een andere omgeving’ nodig heeft en eigenlijk van team zou moeten wisselen. Al is er bij Red Bull voor 2020 geen plek voor hem, benadrukte Marko daarbij.

Lees ook: Marko: ‘Vettel heeft een andere omgeving nodig, moet eigenlijk van team wisselen’

Helmut Marko met Sebastian Vettel.