Red Bull en Toro Rosso mogen dan vier hoog aangeschreven coureurs in de gelederen hebben, maar wie niet presteert, ligt eruit. Dat is de waarschuwing van Helmut Marko.

Red Bull-adviseur en talentscout Marko maakt er in interview met Formula1.com geen geheim van dat hij en de energiedrankfabrikant naar hun coureurs toe nog altijd veeleisend als altijd zijn.

Het grote Red Bull Racing heeft Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat momenteel onder contract. Zij zijn door Red Bull opgeleid en maakten de afgelopen jaren promotie naar hoofdteam Red Bull van opleidingsteam Toro Rosso, dat nu met Max Verstappen en Carlos Sainz aantreedt.

Gevraagd door de officiële Formule 1-website of 2016 een ‘shoot-out’ wordt tussen deze vier coureurs voor de twee zitjes bij Red Bull Racing in 2017, maakt Marko duidelijk dat er van alle vier resultaat wordt verwacht.

“We hebben langlopende contracten met de rijders in het Red Bull Junior Team en ons opleidingstraject is gebaseerd op performance. Van een shoot-out is daarbij geen sprake, maar laat ik over één ding duidelijk zijn”, zo waarschuwt Marko: “Wie niet presteert, ligt eruit.”

Max Verstappen (NED) Scuderia Toro Rosso STR10 and Daniel Ricciardo (AUS) Red Bull Racing RB11 battle at Formula One World Championship, Rd8, Austrian Grand Prix, Race, Spielberg, Austria, Sunday 21 June 2015. BEST IMAGE

Max Verstappen duelleert met Daniel Ricciardo.

Op de vervolgvraag of hij denkt dat Max Verstappen – die volgens Formula1.com ‘voorbestemd lijkt voor een topteam’ – voor 2017 de stap kan zetten naar Red Bull Racing, antwoordt Marko als volgt: “Laten we zien hoe hij presteert. Het tweede seizoen is soms lastiger dan het eerste.”

Afgeschreven
Red Bull heeft flink wat jonge coureurs een kans in de Formule 1 gegeven door ze een Toro Rosso-zitje te geven. Coureurs waar Red Bull en Marko voldoende potentieel in zagen – zoals Sebastian Vettel, Ricciardo en Kvyat – hebben vervolgens de kans gekregen naar Red Bull te gaan, maar er zijn ook aardig wat Toro Rosso-rijders afgeschreven.

Vitantonio Liuzzi is de enige door Toro Rosso aan de kant geschoven coureur die na zijn tijd bij het team nog elders in de Formule 1 een racezitje wist te vinden. Voor Scott Speed, Sébastien Buemi, Sébastien Bourdais, Jaime Alguersuari en Jean-Eric Vergne was Toro Rosso een eindstation. Het is de laatste jaren min of meer een ongeschreven regel dat talenten drie jaar de tijd krijgen zich bij Toro Rosso te bewijzen. Over Max Verstappen – die onlangs heeft aangegeven vooruit op de grid te willen – is Marko altijd zeer positief geweest.