Marussia heeft rivaal Caterham een gevoelige tik uitgedeeld in het achterhoededuel, door het in Spanje met gemak te verslaan dankzij haar nieuwe updates. Max Chilton was daarbij de grote man.

Met een uiteindelijk zeventiende startplaats – en een rondetijd die zeven tienden sneller was dan die van de snelste Caterham – prijst Chilton zich zeer gelukkig: “Ik ben hier heel blij mee! Mijn rondje was goed en we hebben in deze kwalificatie bewezen dat onze updates ons sterker hebben gemaakt. We zitten dichter achter de Saubers en hebben het gat naar de Caterhams groter gemaakt”, concludeert hij.

Aangezien Chilton denkt dat er zelfs nog meer in de auto zit dan hij er vandaag heeft uitgehaald, aangezien hij wat balansproblemen had, is hij ‘zeer optimistisch gestemd voor de race’. “Ik denk dat we er een mooi gevecht van kunnen maken.”

Met wie Chilton het morgen ongetwijfeld aan de stok zal krijgen, is zijn teammakker Jules Bianchi. De Fransman was aanvankelijk de snellere van de twee in de kwalificatie, maar verremde zich tijdens zijn laatste vliegende ronde en kwam op P18 uit. “Dat was echt enorm zuur”, moppert hij. “Ik had in de eerste twee sectoren namelijk veel tijd gewonnen, maar wilde te veel en ging in de fout bij bocht tien.”

Bianchi erkent zijn fout dus ruiterlijk, want hij was gewoon te enthousiast. “We waren zó dichtbij een plekje in Q2, dat ik het het waard vond om tot het uiterste te gaan”, verklaart de coureur die eveneens vaststelt dat Marussia progressie heeft gemaakt: “We hoeven nu niet meer achteruit te kijken en kunnen onze blik op de auto’s voor ons richten”, stelt hij zelfs, waarbij hij dat voor morgen alvast doet. “Als ik een goede start heb, denk ik dat ik nog wel wat terreinwinst kan boeken.”